Berger bij een brokstuk van het Germanwings vliegtuig
NOS Nieuws

Zwaar beschadigde zwarte doos toch bruikbaar

De eerste zwarte doos van het verongelukte toestel van Germanwings, die de voicerecorder met cockpitgesprekken bevat, is nog bruikbaar. Het apparaat werd gisteren kort na de ramp gevonden en is zwaar beschadigd. Toch is het gelukt om een deel van de opnamen te beluisteren, zegt de Franse onderzoeksorganisatie voor de luchtvaartveiligheid BEA.

Over de inhoud ervan is nog niets bekendgemaakt. Volgens BEA-directeur Rémi Jouty is het nog te vroeg om conclusies te trekken. De komende dagen verwacht hij wel meer duidelijkheid te kunnen geven, maar het kan nog weken duren voordat de volledige inhoud van de gesprekken wordt vrijgegeven.

Bergingswerkers bezig op rampplek daags na vliegramp

Geen explosie

Uit de gesprekken, die werden gevoerd nadat het contact met de grond was verbroken, moet blijken wat er is misgegaan. Het laatste contact met de luchtverkeersleiding was een routinemededeling over het vervolg van de vliegroute.

Jouty zei wel dat er geen explosie is geweest: "Het vliegtuig heeft tot het einde gevlogen." Er zijn volgens hem geen aanwijzingen voor sabotage of een terroristische aanslag.

Tweede zwarte doos

Hollande, Merkel en Rajoy ondersteunen elkaar

Tegelijk met de BEA gaven ook de regeringsleiders Hollande, Merkel en Rajoy een persconferentie. De Franse president Hollande zei dat de houder van de tweede zwarte doos ook is gevonden, maar dat de doos zelf ontbreekt. Deze bevat de vluchtgegevens.

Hollande verzekerde Merkel en Rajoy dat de oorzaak van de vliegramp volledig zal worden opgehelderd. "Frankrijk staat aan jullie zijde", zei hij. De meeste van de 150 slachtoffers waren Duitsers en Spanjaarden. Merkel zei op haar beurt dat het onderzoek lang zal duren, "omdat het een ramp in een bijzonder moeilijk geografisch gebied betreft".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl