Germanwings
NOS Nieuws

'Vanuit de cockpit kun je de tweede piloot buitensluiten'

Een van de piloten van het verongelukte Germanwings-toestel kon mogelijk de cockpit niet meer in. Het bericht is nog niet bevestigd door de autoriteiten, maar als het klopt, kan het volgens oud-gezagvoerder en luchtvaartdeskundige Benno Baksteen de ramp verklaren.

Een onderzoeker heeft aan The New York Times verteld dat op de opnames van de cockpitgesprekken is te horen dat de piloot op de deur bonst. Er komt geen antwoord en het lukt de piloot niet om de deur in te trappen.

Mag een piloot de cockpit verlaten?

"Het gebeurt niet heel veel, maar iedereen moet naar het toilet. En in zo'n klein vliegtuig zit er geen toilet in de cockpit. Als de piloot dan terugkomt klopt hij op de deur, of heeft hij even contact via de telefoon. De piloot in de cockpit kan via de beveiligingscamera zien wie er voor de deur staat. Dan kan hij het slot eraf halen."

Wat gebeurt er als de piloot de deur niet opent?

"Sinds de aanslagen van 11 september 2001 is de cockpitdeur gepantserd en gaat hij automatisch op slot om potentiële kapers buiten te houden. De keerzijde is dat iemand die binnen zit de deur kan vergrendelen. Dat kun je omzeilen, want als de piloot die achterblijft onwel wordt, moet je toch binnen kunnen komen."

"Dan kun je de vergrendeling opheffen met een, uiteraard geheime, code. Maar het is onvermijdelijk dat heel veel mensen zo'n code hebben. Vanuit de cockpit kun je de vergrendeling in stand houden. Dus als je niet onwel bent, en degene buiten heeft de code, dan kun je dat voorkomen."

Staat dat soort informatie op de zwarte doos?

"Ik weet niet of ze daarop registreren. In eerste instantie zullen ze het moeten hebben van de geluiden die op de voicerecorder staan. Die zullen ze moeten analyseren. Daar zullen ze heel druk mee bezig zijn."

Hebben de mensen in het vliegtuig iets gemerkt?

"Het is natuurlijk niet zo'n heel groot vliegtuig. Dus in ieder geval de mensen in de directe omgeving en de bemanning hebben door dat er iets niet klopt. Het hoeft niet gelijk verontrustend te zijn, maar als het aanhoudt hebben steeds meer mensen in de gaten dat er iets mis is. Dan hoeven ze niet meteen te denken dat ze een ramp te wachten staat. Maar er zal zeker enige onrust zijn ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl