In beeld: Tikrit, een belegerde stad
IS komt steeds verder in het nauw in het centrum van de Iraakse stad Tikrit. NOS-verslaggever Lex Runderkamp is vlakbij Tikrit en fotografeerde de Frontlinie.
Zo'n honderd strijders van IS hebben nog delen van het centrum van de stad in handen. Ze zijn omsingeld door Iraakse strijders en worden vanuit de lucht aangevallen door de Iraakse luchtmacht. Ook Amerikaanse toestellen hebben verkenningsvluchten gemaakt boven de stad.
Ook wordt volgens Runderkamp steeds vaker met tanks en artillerie op de stad geschoten.
Toch lijkt het grondoffensief nu te zijn vastgelopen. Bermbommen en sluipschutters maken het lastig verder op te rukken en er is de laatste dagen geen vooruitgang geboekt.
Sinds vorig jaar zomer leven de milities op strategische plekken langs de muur die de stad Tikrit van de snelweg scheidt. De muur werd ooit gebouwd door de Amerikanen om aanvallen vanuit de stad tegen te gaan.
Vanwege de strijd om Tikrit zijn tienduizenden inwoners de Iraakse stad ontvlucht. Volgens de Verenigde Naties gaat het om 28.000 mensen.
De gezamenlijk aanval op IS door de volksmilitie begon met een fatwa van de sjiitische ayatollah Al Sistani. Diens rechterhand bezoekt het hoofdkwartier van de special forces.
De verovering van Tikrit is noodzakelijk om de weg vrij te maken naar Mosul, de een-na-grootste stad van Irak. Volgens Amerikaanse functionarissen begint het offensief om die stad te heroveren in april of mei, met zo’n 25.000 Iraakse militairen. Maar ze hebben gewaarschuwd dat de aanval wordt uitgesteld als het Iraakse leger er niet klaar voor is.