NOS Nieuws

Irak probeert Tikrit te heroveren op IS

Irak opent aanval op IS in Tikrit

De Iraakse strijdkrachten zijn begonnen met een grootschalig offensief om de stad Tikrit te heroveren op Islamitische Staat. Het leger wordt daarbij gesteund door sjiitische en soennitische strijders, meldt de Iraakse staatstelevisie.

Iraakse grondtroepen vallen de stad aan, ondersteund door artillerie en gevechtsvliegtuigen, zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn.

Amnestie

Volgens de staatstelevisie zijn militanten al uit enkele gebieden buiten Tikrit verdreven, maar dit nieuws is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Uren voor de operatie begon, riep de sjiitische premier Abadi soennieten die zich bij IS hebben aangesloten, ertoe op de terreurbeweging te verlaten. Hij beloofde hun amnestie.

Tikrit ligt 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad. De geboorteplaats van Saddam Hoessein viel zo'n zeven maanden geleden in handen van IS, samen met onder meer de stad Mosul. De regio is soennitisch, net als IS.

Ingegraven

Duizenden militairen zouden klaarstaan ten zuiden en oosten van Tikrit, zegt Van Hoorn. Hij verwacht een zware strijd. "Ook ten zuiden van Tikrit is zwaar gevochten rond steden. Het blijkt bijzonder moeilijk om IS te verdrijven."

IS heeft zich ingegraven in Tikrit. "Je kunt niet zomaar posities van IS in een stad bombarderen zonder dat je ook een groot risico loopt op burgerslachtoffers. In zo’n stad wordt het al snel een guerrillaoorlog. IS heeft laten zien dat ze het Iraakse leger met verborgen explosieven en hinderlagen heel erg lastig kunnen maken."

Iraaks leger vecht bij Tikrit

Hoeveel inwoners de kant kiezen van het leger is onduidelijk. "Veel mensen kiezen uiteindelijk voor de partij waar zij van denken het meest normale leven onder te kunnen leiden." Een groot aantal inwoners is de stad al ontvlucht. Tikrit is een van de grootste steden die IS in handen heeft.

Regeringstroepen hebben al meerdere malen tevergeefs geprobeerd de stad te heroveren. De situatie lijkt nu gunstiger, nadat militairen recentelijk de nabijgelegen oliestad Baiji weer terugwonnen met Amerikaanse luchtsteun.

Mosul

De volgende grote stad op het programma is Mosul. Volgens Amerikaanse functionarissen begint het offensief om die stad te heroveren in april of mei, met zo’n 25.000 Iraakse militairen. Maar ze hebben gewaarschuwd dat de aanval wordt uitgesteld als het Iraakse leger er niet klaar voor is.

Irak zegt dat er nog geen datum is gepland voor de herovering van Mosul. Buiten de stad wordt zwaar gevochten tussen IS en Koerdische peshmerga’s.

Christenen in Irak blij met offensief Iraakse leger

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl