ANP

Bij de Statenverkiezingen van gisteren heeft ruim 47 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. Dat is ruim 8 procentpunt minder dan in 2011, toen 55,9 procent van de kiezers ging stemmen.

De opkomst komt in de buurt van de laagste opkomst ooit, die in 1999 werd bereikt. Toen kwam slechts 45,6 procent van de kiezers opdagen. In 2003 en 2007 was de opkomst 47,6 en 46,3 procent. Vóór 1999 was de opkomst bij Statenverkiezingen altijd meer dan 50 procent.   

De hoogste opkomst werd dit keer bereikt in Groningen en Friesland: 53 procent. In Noord-Brabant ging maar 43,6 procent van de kiezers naar het stembureau. 

Landelijke impact

De opvallend hoge opkomst in 2011 wordt toegeschreven aan de duidelijke landelijke impact die de Statenverkiezingen toen hadden. Het spande erom of het kabinet-Rutte met gedoogpartner PVV en de SGP zijn meerderheid in de Eerste Kamer zou houden. 

Ook dit keer werd er een landelijke strijd van gemaakt, maar kennelijk heeft dat niet tot eenzelfde betrokkenheid van de kiezers geleid. Dat komt mogelijk doordat er voor de coalitie ook alternatieve meerderheden te vinden zijn. Op specifieke punten kan de samenwerking worden gezocht met het CDA en GroenLinks. Dat gebeurde ook afgelopen tijd al. Zo hielp GroenLinks de coalitie aan een meerderheid voor het leenstelsel.   

STER reclame