Advocate Liesbeth Zegveld
NOS Nieuws

'Vonnis betekent gerechtigheid voor de nabestaanden'

Advocaat Liesbeth Zegveld is verheugd dat de rechter heeft bepaald dat ook de kinderen van mannen die het Nederlandse leger in 1947 op Zuid-Sulawesi heeft geëxecuteerd recht hebben op een schadevergoeding. "Dit is een principiële uitspraak."

Jeffry Pondaag van het Comité Nederlandse Ereschulden, initiatiefnemer van de procedure, is net als Zegveld "dik tevreden" over de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. "Dit vonnis betekent gerechtigheid voor de nabestaanden", zegt Pondaag.

Eerder trof de Nederlandse staat al wel een regeling met een aantal weduwen. Zo'n regeling was er niet voor de kinderen van slachtoffers; hun zaak was volgens Nederland verjaard. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat van verjaring geen sprake is.

"Geen eenvoudige zaak"

Zegveld, die vijf kinderen van slachtoffers vertegenwoordigt, zegt dat de weg naar een schadevergoeding nu open ligt. De advocate erkent dat nog moet worden vastgesteld dat de vaders van deze kinderen inderdaad zijn geëxecuteerd: "Dat is geen eenvoudige zaak, maar de rechtbank heeft een handreiking gedaan door zelf een deskundige te benoemen."

Ook Pondaag heeft goede hoop dat het bewijs dat de vaders van deze kinderen zijn geëxecuteerd door het Nederlandse leger op tafel komt: "We hebben natuurlijk ook zelf onderzoek gedaan voordat we deze procedures begonnen."

Zegveld verwacht niet dat Nederland nu miljoenen kwijt is. "Veel weduwen zijn al overleden en ook van de kinderen leeft een groot deel niet meer. De suggestie dat dit veel geld gaat kosten, is dus niet juist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl