Een automobilist gebruikt een alcoholslot
NOS Nieuws

Alcoholslot: eerst blazen, dan pas rijden

De Raad van State heeft geoordeeld dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) geen alcoholsloten meer mag opleggen. Wie kreeg zo'n slot eigenlijk en wat kostte dat?

Wat is een alcoholslot?

Het slot is een apparaat in de auto waarin bestuurders voor vertrek moeten blazen. Als ze te veel hebben gedronken, start de motor niet. Het inbouwen kost 5000 euro, voor rekening van de drankrijder.

Wie kreeg een alcoholslot opgelegd?

Automobilisten die bij een controle werden betrapt met een promillage tussen de 1.3 en 1.8 kregen een alcoholslot opgelegd. Dat zijn circa acht à twaalf glazen drank. Voor beginnende bestuurders (minder dan 5 jaar rijbewijs) lag de grens op 1 promille.

Hoeveel mensen hebben een alcoholslot in de auto?

Sinds de start in 2011 kregen bijna 12.000 automobilisten een alcoholslot opgelegd. Zij moesten het slot minimaal twee jaar gebruiken. Toen minister Schultz de maatregel in oktober vorig jaar bevroor, reden er bijna 5000 mensen mee rond. Sindsdien hadden 1600 drankrijders een slot moeten krijgen, zegt het CBR.

Wat moeten automobilisten met een alcoholslot nu doen?

Volgens ​het CBR verandert er voor hen niets. De betrapte drankrijders moeten het slot gewoon in de auto laten zitten. Namens tientallen mensen met een slot vechten enkele advocaten de maatregel over twee weken aan bij de rechter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl