Alcoholsloten nog in de "ijskast"
NOS Nieuws

Mazzel voor 1600 drankrijders

Ruim 1600 automobilisten zijn de afgelopen maanden ontsnapt aan een alcoholslot. Ze werden tijdens controles betrapt met te veel drank op. Maar omdat de minister het alcoholslotprogramma tijdelijk heeft uitgesteld, hoefden zij geen alcoholslot in hun auto te laten bouwen.

Het gaat om bestuurders die betrapt zijn met tussen de 1,3 en de 1,8 promille alcohol in hun bloed. Normaal gesproken zouden zij worden verplicht om een speciaal slot te laten inbouwen wat veel meer kost dan bijvoorbeeld een boete.

Maar in september oordeelde het gerechtshof dat er iets mis was met de wetgeving. Mensen die tot een slot worden veroordeeld, mogen verder niet meer worden gestraft en dat gebeurde wel. Dat kan niet volgens het gerechtshof. Op 3 maart oordeelt de Hoge Raad over deze kwestie.

Gelukje....

In oktober besloot minister Schultz dat het alcoholslot niet mag worden opgelegd totdat de Hoge Raad en de Raad van State zich over de zaak hebben uitgesproken. Sinds die tijd zijn er volgens het CBR ruim 1600 bestuurders met een slok op betrapt die normaal gesproken een alcoholslot hadden moeten nemen.

Het alcoholslot in de auto werkt als een startonderbreker. Als je in de auto stapt moet je eerst blazen. Bij een promillage van 0,2 of meer start de auto niet. Tijdens de rit moet de bestuurder ook een aantal keren blazen.

Veel duurder

Voor drankrijders is het veel voordeliger als ze een boete krijgen of een korte rij-ontzegging. Verplichte deelname aan het alcoholslotprogramma kost duizenden euro's en leidt voor de veroordeelde ook nog eens tot een administratieve rompslomp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl