NOS Nieuws

Twaalf provinciale lijsttrekkers in debat #PS15

Twaalf provinciale lijsttrekkers in debat

In aanloop naar de Statenverkiezingen op 18 maart gaan vanavond twaalf provinciale lijsttrekkers met elkaar in debat. Vanuit de Rijtuigenloods in Amersfoort discussiëren zij over uiteenlopende thema's, zoals economie, veiligheid, energie en de rol van de provincies.

Het gaat ook over krimpgebieden - waar jongeren vertrekken en ouderen blijven - en de gevolgen hiervan voor de lokale economie. En er wordt gesproken over windmolens en gasboringen.

Twaalf provincies, 570 leden

De Provinciale Statenleden worden gekozen door de inwoners van de provincie. Het aantal leden hangt af van het aantal inwoners van een provincie. Hoe meer inwoners, hoe meer Statenleden. In totaal zijn er in Nederland 570 Statenleden.

Een van de taken van de Statenleden is het controleren van het provinciebestuur, de Gedeputeerde Staten. Daarnaast hebben ze nog een belangrijke taak: het kiezen van de Eerste Kamerleden. Dat doen ze op 26 mei. De Provinciale Statenverkiezingen zijn daarmee ook van belang voor de landelijke politiek.

Maar waar beslissen die provincies eigenlijk over? Onder meer over de inrichting van het landschap bijvoorbeeld. En over milieubescherming, openbaar vervoer en de provinciale wegen. Ook nemen ze besluiten over energie (zoals het plaatsen van windmolens) en de regionale economie.

Maar dat alles is aan verandering onderhevig. Zo gingen begin dit jaar veel zorgtaken van de provincie naar de gemeente. De provincie als bestuursvorm bestaat al meer dan 450 jaar. En al die tijd is er al discussie over de rol van de provincie en de taken die ze uitvoeren. Moeten ze meer of minder macht krijgen? En moeten provincies fuseren, of helemaal afgeschaft?

Vanavond debatteren twaalf provinciale lijsttrekkers met elkaar over deze en andere thema's op NPO 2 om 20.25 bij de NOS. Op de avond voor de verkiezingen, op 17 maart dus, gaan de partijleiders van de landelijke partijen met elkaar in debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl