Medewerkers werken aan nieuwe DAF-trucks in de fabriek in Eindhoven
NOS Nieuws

'Liever geld naar werk dan naar cultuur'

Twee op de drie Nederlanders vinden dat provincies meer moeten investeren in werkgelegenheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Andere posten die de ondervraagden relatief vaak noemen om meer geld in te steken, zijn de aanrijtijden van politie, brandweer en ambulances, openbaar vervoer, natuur en duurzame energie.

Regionale verschillen zijn er wel. Zo willen Zuid-Hollanders vaker dan andere Nederlanders dat er geld in fietspaden wordt gestoken. Overijsselaars willen dan weer veel vaker dat er in autowegen wordt geïnvesteerd.

Als provincies zouden moeten bezuinigen, mag dat volgens bijna de helft van de bevraagde Nederlanders best op cultuur. Op de Overijsselaars na vinden mensen over het algemeen dat er minder naar autowegen zou mogen.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is nog dat mensen in Zeeland veel vaker dan andere Nederlanders vinden dat er minder geld mag naar natuur. 33 procent in deze provincie vindt dat daarop mag worden bezuinigd. Ook innovatie in het bedrijfsleven scoort relatief laag.

Een aantal provincies verdiende in de afgelopen jaren veel geld aan de verkoop van hun aandelen in energiebedrijven. Samen zouden de 12 provincies daarmee voor 15 miljard euro aan vermogen en obligaties op de bank hebben staan. Meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders vindt dat de provincies dat geld zelf moeten kunnen besteden, bijvoorbeeld aan infrastructuur, natuur en werkgelegenheid.

Een derde ziet deze inkomsten liever omgezet in belastingverlaging. Van de mensen vindt 28 procent dat de provincies het geld moeten opsparen als appeltje voor de dorst.

Vanavond gaan 12 provinciale lijsttrekkers met elkaar in debat op NPO 2 om 20.25 bij de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl