NOS Nieuws

Wie staan er vanavond achter de debatmicrofoon? #PS15

Twaalf provinciale lijsttrekkers in debat

Vanavond debatteren twaalf provinciale lijsttrekkers over actuele thema's in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. De lijsttrekkers zijn door de partijen zelf naar voren geschoven, vandaar dat niet iedere provincie vertegenwoordigd is bij het debat. Wie staan er achter de NOS-microfoon?

Sandra Beckerman (SP)

Sandra Beckerman zit sinds 2007 voor de SP in de Provinciale Staten van Groningen. Vorig jaar werd ze voorzitter van de zeskoppige Statenfractie van de partij.

Bert Pauli (VVD)

Samen met zijn collega's van SP en CDA zat VVD-gedeputeerde Bert Pauli de afgelopen periode in het bestuur van de provincie Noord-Brabant. Daar had hij de portefeuille Economische Zaken en Bestuur. Zijn partij heeft nu twaalf zetels in de Staten.

Voor Pauli in de provinciale politiek ging, was hij wethouder in Den Bosch.

John Struijlaard (50Plus)

John Struijlaard is partijvoorzitter van 50Plus en sinds 2011 Statenlid voor de partij in Zuid-Holland. De partij heeft daar één zetel. Tussen 2006 en 2008 was hij bestuursvoorzitter van de deelgemeente Stadscentrum Rotterdam voor de partij Leefbaar Rotterdam. Die functie legde hij in 2008 na onenigheid neer.

Jannewietske de Vries (PvdA)

Sinds 2007 is Jannewietske de Vries gedeputeerde voor de PvdA in de provincie Friesland, waar ze onder meer financiën, onderwijs en cultuur in haar portefeuille heeft. In het college van Gedeputeerde Staten werkt zij samen met de collega's van de coalitiepartijen FNP en CDA. De PvdA heeft elf zetels in Friesland.

Jannewietske de Vries

Johannes Kramer (OSF)

Johannes Kramer is sinds 2011 gedeputeerde voor de Fryske Nasjonale Partij in Friesland in een college met CDA en PvdA. In zijn portefeuille zitten onder meer landbouw en openbaar vervoer. De FNP heeft vier zetels in Friesland.

Kramer is door de Onafhankelijke Senaatsfractie, die voortkomt uit verschillende provinciale partijen, naar voren geschoven voor dit debat.

Anne-Marie Spierings (D66)

Anne-Marie Spierings is voorzitter van de vijfkoppige D66-fractie in de provincie Noord-Brabant. Ze is sinds 2011 lid van de Provinciale Staten voor de partij.

Michael Heemels (PVV)

Michael Heemels is fractieleider van een zevenkoppige fractie in Limburg voor de PVV. Daarnaast is hij ook de perswoordvoerder van partijleider Geert Wilders.

De PVV begon in 2011 met tien Statenleden en was daarmee de grootste partij samen met de PvdA. Maar drie Statenleden stapten tussentijds uit de partij en gingen zelfstandig verder. De partij zat eerst ook in de Gedeputeerde Staten, maar die coalitie sneuvelde in 2012 na onenigheid over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül.

Michael Heemels

Carla Brugman (GL)

Carla Brugman is voorzitter van de Statenfractie van GroenLinks in Limburg. De partij heeft daar drie zetels. Daarnaast is ze fractievoorzitter van de lokale partij PP2 (Plaatselijk Progressief in het Kwadraat) in Venray. Ze is de enige vrouwelijke lijsttrekker in Limburg.

Gijs van Leeuwen (SGP)

Sinds 1994 is Gijs van Leeuwen actief in de gemeenteraad voor de SGP in Houten en lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Utrecht. De partij heeft daar nu één zetel.

Sander de Rouwe (CDA)

Op dit moment is Sander de Rouwe nog lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Ook is hij lijsttrekker voor de partij in Friesland, waar het CDA acht zetels heeft.

Sander de Rouwe is op dit moment nog lid van de Tweede Kamer

Stieneke van der Graaf (CU)

Sinds 2007 is Stieneke van der Graaf Statenlid voor de ChristenUnie in Groningen. Twee jaar geleden werd ze voorzitter van de Statenfractie van de partij. De CU heeft daar drie zetels.

Frank Wassenberg (PvdD)

Frank Wassenberg is bestuurslid voor de Partij voor de Dieren en tevens bioloog en medewerker van de Dierenbescherming. Van 2007 tot 2011 was hij Statenlid in Limburg. De Partij voor de Dieren heeft momenteel geen zetels in Limburg.

Het debat is om 20.30 uur op NPO 2. Op de avond voor de verkiezingen, op 17 maart dus, gaan de partijleiders van de landelijke partijen met elkaar in debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl