NOS Nieuws

Geen akkoord Eurogroep met Griekenland

Dijsselbloem: We zijn flexibel binnen de afspraken.

De bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel over Griekenland is afgelopen zonder resultaat. Griekenland verwerpt de voorstellen van de Eurogroep, maar voor de Eurogroep is er geen enkel alternatief. De eurolanden houden eraan vast dat de Grieken het huidige steunprogramma, met bijbehorende hervormingen en bezuinigingen, moeten afmaken. Pas daarna kan er gesproken worden over een nieuw akkoord. De nieuwe Griekse regering wil echter zo snel mogelijk van de huidige afspraken af.

Volgens Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem ligt de bal nu bij de Grieken. Die krijgen nog een week de tijd. Als ze verder willen praten over het pakket en de voorwaarden, zou er uiterlijk vrijdag opnieuw een bijeenkomst van de Eurogroep kunnen worden gehouden, zei Dijsselbloem na afloop van het mislukte overleg. Eurocommissaris Moscovici van Financiën wees erop dat de Grieken hoe dan ook verlenging moeten aanvragen van het bestaande hulpprogramma. Zonder dat zijn verdere gesprekken onmogelijk.

Gesprekken

Dijsselbloem is de hele dag bezig geweest om de gesprekken vlot te trekken. Hij sprak vanochtend ruim een half uur met de Griekse minister van Financiën Varoufakis. Daarna sprak hij de leiders van de instellingen die het hulpprogramma voor Griekenland ondersteunen.

Vlak voor het begin van de officiële vergadering sprak hij opnieuw ruim een half uur met Varoufakis. Volgens betrokkenen waren dat goede gesprekken die ruimte boden voor verder overleg in de vergadering met de negentien eurolanden.

Onacceptabel

Maar kort nadat de vergadering om 15.00 uur was begonnen, vertelt NOS-correspondent Arjan Noorlander, begonnen Griekse diplomaten het voorstel dat ter tafel lag uit te delen aan de pers. In het stuk stond dat Griekenland alle bestaande afspraken naar de letter moet naleven. De Grieken maakten meteen duidelijk dat dat voor hen onacceptabel was.

In het officiële overleg is er dus helemaal geen discussie geweest over het voorstel. "Eigenlijk zijn ze geen meter opgeschoten", aldus Arjan Noorlander. "Het eindbod is: Griekenland moet gewoon uitvoeren wat de Eurogroep wil. Zo niet, dan moeten ze het zelf maar uitzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl