Wat willen de Grieken nu precies? Het is de vraag die iedereen in Brussel al weken bezighoudt.
Het afgelopen weekend hebben ambtenaren (van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF) urenlang met een Griekse delegatie gesproken om duidelijkheid te krijgen.
Eerder al reisden de Griekse premier Tsipras en minister van Financiën Varoufakis heel Europa rond om uitleg te geven. En vorige week zaten de ministers van Financiën van de Eurolanden bij elkaar. Maar het lijkt allemaal nog niet veel te hebben geholpen. Vanmiddag om 15.00 uur begint opnieuw een Europese crisisvergadering over Griekenland en het is nog steeds onduidelijk wat de Grieken precies eisen.
Laatste miljarden
De Eurolanden willen dat Griekenland de afspraken gewoon nakomt. Het huidige programma loopt tot 28 februari en de Grieken krijgen tot die tijd de hulp die ze nodig hebben. Maar wel onder de voorwaarde dat ze de gewenste bezuinigingen blijven doorvoeren. De nieuwe regering in Athene weigert dat en dus zullen de laatste miljarden voorlopig niet worden overgemaakt.
Wispelturig
Als Griekenland zich niet aan bestaande afspraken houdt, heeft Europa een aantal opties.
Zo kan Europa enkele bestaande eisen laten varen. Maar dat kan alleen als duidelijk is wat de Grieken willen. Dan kunnen ook de onderhandelingen beginnen.
Of het zover komt, is de vraag. Zowel Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem als de belangrijke Duitse minister van Financiën Schäuble is negatief. Ze vinden Griekenland een wispelturige onderhandelingspartner. Daarnaast zijn de inhoudelijke verschillen -op het oog- onoverbrugbaar groot.
Nieuw plan
Het is goed mogelijk dat de betrokkenen vanavond vaststellen dat een akkoord op basis van de huidige afspraken onmogelijk is. Er zou dan een heel nieuw Griekenland-plan moeten worden bedacht. Op zich al een uiterst ingewikkelde klus, die nog ingewikkelder wordt doordat haast is geboden. Over twee weken is het geld in Griekenland op en zijn nieuwe steunbetalingen uit Brussel noodzakelijk.
Daarnaast wordt de druk verder verhoogd omdat de Grieken massaal hun geld van hun rekening halen uit angst dat de banken komende weken failliet gaan. De afgelopen weken verdween er al 20 miljard euro.
Tijd dringt
Het wordt vandaag waarschijnlijk een nachtelijk pokerspel waarvan de uitkomst ongewis is. De Eurolanden wachten af tot de Grieken zich eindelijk in de kaart laten kijken zodat duidelijk wordt of een oplossing haalbaar is. De Grieken wachten af tot Europa als eerste met z'n ogen knippert en concessies doet, onder druk van de instabiliteit van de euro. Dit pokerspel duurt nu al enkele weken en eigenlijk moet de eerste kaart nog steeds op tafel worden gelegd. De tijd dringt.