NOS Wielrennen

Armstrong moet tien miljoen dollar terugbetalen

'Armstrong was uiterst gedreven leugenaar'

Lance Armstrong moet tien miljoen dollar (8,8 miljoen euro) terugbetalen aan de Amerikaanse verzekeringsmaatschappij SCA Promotions. Het bedrijf spande een arbitragezaak tegen de dopingzondaar aan. Die zaak heeft SCA maandag gewonnen.

Het Amerikaanse bedrijf krijgt nu de miljoenen aan bonussen terug van de gevallen held, die begin 2013 bekende veelvuldig doping te hebben gebruikt tijdens zijn carrière. In 2006 ontving Armstrong zo'n 7,5 miljoen dollar aan bonussen voor zijn Tour de France-overwinningen in 2002, 2003 en 2004.

Na zijn bekentenis werd Armstrong voor het leven geschorst en geschrapt uit alle uitslagen sinds 1998. De zeven Touroverwinningen die hij in totaal boekte, werden alle ongeldig verklaard.

Strijd sinds 2005

De twee partijen strijden al sinds 2005. De eigenaar van Armstrongs US Postalteam had hem een bonus van 5 miljoen dollar beloofd als hij voor de zesde keer op rij de Tour de France zou winnen. Dat bedrag was verzekerd bij SCA Promotions.

Het bedrijf weigerde die bonus aan Armstrong uit te keren, omdat hij toen al beschuldigd werd van dopinggebruik. De Amerikaan spande daarop een rechtszaak aan, die ertoe leidde dat SCA alsnog uitbetaalde. Het bedrag was met rente en schikkingen uit de rechtszaak inmiddels opgelopen tot 7,5 miljoen dollar. In totaal betaalde SCA aan Armstrong gedurende zijn wielercarrière 12 miljoen dollar uit.

Meineed, fraude, samenzwering

Nadat Armstrong in 2013 bekende, besloot de verzekeringsmaatschappij de arbitragezaak te heropenen. De aanklacht: "een aaneenschakeling van internationale meineed, fraude en samenzwering die zijn weerga niet kent".

Na een dagenlange hoorzitting bevestigde het juridisch panel die stelling. Armstrong heeft zich volgens de arbiters niet alleen schuldig gemaakt aan meineed, maar ook aan het "intimideren en aanzetten van andere getuigen tot liegen" en "het gebruik van een valse persoonlijke en emotionele oproep om weg te komen met zijn leugens".

De oud-wielrenner heeft nog meer juridische conflicten lopen met bedrijven die geld terugeisen na zijn dopingbekentenissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl