De Braziliaanse olietopvrouw Maria das Graças Foster is opgestapt ANP

De top van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras stapt op. CEO Maria das Graças Foster heeft samen met vijf andere directeuren haar functie neergelegd vanwege omkoopaffaires bij het bedrijf.

Medewerkers van het olie- en gasbedrijf zouden de afgelopen jaren smeergeld hebben aangenomen van toeleveranciers die opdrachten in de wacht hoopten te slepen. De Braziliaanse overheid heeft een groot onderzoek ingesteld.

De zaak kwam in september aan het rollen na de beschuldigingen door een oud-directeur van het bedrijf, die zelf beschuldigd werd van corruptie. Hij gaf de informatie in ruil voor strafvermindering.

Grote gevolgen

De gevolgen voor Brazilië en de economie zijn mogelijk groot. Bij de affaire lijken veel grote Braziliaanse bouwbedrijven betrokken te zijn. De aanleg van openbare werken komt hierdoor mogelijk in gevaar. Het staatsbedrijf zelf verloor de afgelopen drie jaar mede door de smeergeldaffaires de helft van zijn marktwaarde.

Daarnaast kan de positie van de huidige Braziliaanse president, Rousseff, in gevaar komen. Zij was voorzitter van Petrobras in de periode dat de steekpenningen werden aangenomen. Meer dan veertig Braziliaanse politici, merendeels coalitiegenoten van Rousseff, zouden betrokken zijn bij de corruptieaffaire. Het schandaal werd tijdens de verkiezingen in oktober al beschouwd als een belangrijke spelbreker voor Rousseffs herverkiezing.

SBM Offshore

Ook het Nederlandse bedrijf SBM Offshore is betrokken bij de affaire. Een topman van Petrobras zegt dat hij 22 miljoen dollar aan steekpenningen van SBM heeft gekregen.

Vandaag bleek uit een verklaring van een ex-werknemer van SBM dat het bedrijf de afgelopen drie jaar feiten over corruptie heeft achtergehouden. SBM Offshore verkoopt en verhuurt olieplatforms aan onder andere Petrobras.

SBM heeft vandaag laten weten mee te werken aan de Braziliaanse onderzoeken naar de mogelijke omkoping.     

STER reclame