Een schip van SBM in de Braziliaanse haven van Brasfels
NOS Nieuws

Klokkenluider: SBM hield corruptie onder de pet

Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore heeft de afgelopen drie jaar feiten over ernst, omvang, duur en systematisch karakter van corruptie binnen het bedrijf bewust achtergehouden. Dat blijkt uit documenten en bandopnamen van voormalig SBM-werknemer Jonathan Taylor, die zijn verhaal vandaag doet in weekblad Vrij Nederland en Nieuwsuur.

SBM Offshore trof in 2014 een schikking met het Openbaar Ministerie voor een recordbedrag van 192 miljoen euro. Daarmee voorkwam het vervolging wegens corruptiepraktijken in Angola, Equatoriaal-Guinea, Brazilië en andere landen. In Brazilië loopt nog een groot onderzoek naar corruptie rond staatsoliemaatschappij Petrobras. Daarbij is SBM ook betrokken: er hangen het bedrijf in die zaak nog twee claims boven het hoofd, die van de Braziliaanse toezichthouder en van Petrobras.

Het bedrijf verkoopt en verhuurt onder meer drijvende platforms waarmee olie en gas op zee worden gewonnen, geraffineerd en opgeslagen.

Incidenten

SBM Offshore schetste tot nu toe een beeld waarin de corruptiepraktijken incidenteel voorkwamen, deels buiten medeweten van de bestuurders. Uit informatie die klokkenluider Taylor in het geheim vergaarde, blijkt dat de bedrijfstop op de hoogte was van de praktijken, ook al verklaarde het concern naar buiten toe dat uit intern onderzoek nog moest blijken of er sprake was van corruptie, en zo ja, in welke vorm.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die belangen van aandeelhouders behartigt, zegt dat als de informatie van de klokkenluider klopt, "corruptie in het DNA van de onderneming zat." De VEB vindt dat SBM Offshore verplicht is nu echt duidelijkheid te verschaffen.

Beurskoers

SBM ontkent de beschuldigingen en zegt dat klokkenluider Taylor het bedrijf wil chanteren. Nieuwsuur heeft vanavond een interview met Taylor.

Op een negatief gestemde beurs noteert het aandeel SBM Offshore een verlies van meer dan 6 procent. Beleggers lijken zich de aantijgingen aan te trekken en laten het aandeel vallen. Nieuwe reuring rond het bedrijf en het vooruitzicht van mogelijk nieuwe claims valt niet goed.

De dalende olieprijs duwt ook de aandelen van andere bedrijven die actief zijn in de olie-industrie omlaag, zoals Shell en Fugro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl