Het Nederlandse bedrijf SBM Offshore betaalt als schikking in een corruptiezaak 240 miljoen dollar (192 miljoen euro) aan het Openbaar Ministerie. Dat heeft het OM vanmorgen bekendgemaakt.
Het is een boete van 40 miljoen en daarnaast wordt 200 miljoen dollar aan onterecht verkregen voordeel ingevorderd. Inmiddels is de eerste 100 miljoen overgemaakt naar het OM, zegt SBM.
Het offshorebedrijf heeft in Angola, Equatoriaal-Guinea en Brazilië mensen omgekocht om opdrachten of informatie over projecten binnen te halen. Dat gebeurde langdurig, van 2007 tot en met 2011.
SBM, actief in de olie- en gasindustrie, deed in 2012 zelf aangifte van mogelijke omkopingspraktijken en startte een onderzoek naar steekpenningen en corruptie. Begin dit jaar lekte een klokkenluider informatie over omvangrijke fraudepraktijken.
Volgens de fiscale opsporingsdienst FIOD heeft SBM 200 miljoen dollar aan commissiebetalingen uitgekeerd aan lokale handelsagenten van het bedrijf. Die betaalden een deel van dat bedrag door aan overheidsfunctionarissen. Ook werden de lokale agenten beloond met huizen of auto's.
Omdat niet kan worden aangetoond dat er strafbare feiten zijn gepleegd in Nederland of door Nederlanders, gaat het OM niemand vervolgen. Het is aan de betrokken landen om de schuldigen voor de rechter te brengen, zegt het OM.
Steeds vaker
Banken en multinationals lijken het steeds vaker op een akkoordje te gooien met justitie. Daarbij worden boetebedragen van miljoenen, en soms zelfs miljarden, niet geschuwd.
De bedrijven voorkomen er jarenlange juridische procedures mee en kunnen de zaak achter zich laten. Justitie stelt vaak dat veel corruptie niet te bewijzen is, dat de bedrijven hun fouten inzien en meestal beterschap beloven.
In april zei SBM al dat aangestuurd werd op een schikking met justitie in de Verenigde Staten en Nederland. Analisten hielden rekening met een bedrag tussen de 200 en 400 miljoen dollar.
Opluchting
Onder beleggers is opgelucht gereageerd. Het aandeel SBM opende 25 procent hoger en noteert halverwege de ochtend een koerswinst van rond de 20 procent.
Bij SBM is inmiddels een nieuwe Raad van Bestuur aangereden die maatregelen heeft genomen om niet in dezelfde fouten te vervallen.