NOS NieuwsAangepast

Bewijs van corruptie bij SBM

SBM Offshore heeft bewijzen gevonden voor omkoping en directe betalingen van bijna 30 miljoen euro aan ambtenaren in Angola en Equatoriaal-Guinea. Dat blijkt uit eigen intern onderzoek bij het Nederlandse bedrijf, uitgevoerd door onafhankelijke deskundigen en forensische accountants.

"Er is enig bewijs dat betalingen direct of indirect kunnen zijn gedaan aan regeringsfunctionarissen", zegt het bedrijf.

SBM, actief in de olie- en gasindustrie, deed in 2012 zelf aangifte van mogelijke omkopingspraktijken en startte een onderzoek naar steekpenningen en corruptie in de periode 2007 tot 2011. Twee maanden geleden lekte een klokkenluider over omvangrijke fraudepraktijken.

Het zou gaan om geld dat als steekpenningen in de zakken van overheidsfunctionarissen verdween in plaats van commissieloon aan tussenpersonen en zakenpartners. In Angola gaat het om 22,7 miljoen dollar (ruim 16 miljoen euro) en in Equatoriaal-Guinea om 18,8 miljoen dollar (ruim 13 miljoen euro) aan commissies. Hoeveel precies daarvan als smeergeld is gebruikt weet SBM niet.

Brazilië

Er zijn geen geloofwaardige bewijzen gevonden voor omkoping in Brazilië, een belangrijke markt voor SBM. Van de 139 miljoen dollar aan commissieloon zou een deel als steekpenningen verdwenen zijn.

Maandag liet het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras ook al weten geen bewijzen te hebben gevonden dat SBM steekpenningen betaald heeft. Brazilië heeft de zaak nog in onderzoek.

Schikking

SBM zegt dat het niet weet wat de financiële consequenties zullen zijn van de corruptie. Het bedrijf verwacht dat het uitdraait op een schikking met justitie in de Verenigde Staten en Nederland.

Analisten denken dat het schikkingsbedrag met justitie zal uitkomen op 200 tot 400 miljoen dollar (140-300 miljoen euro), omdat SBM de fraude zelf gemeld heeft en ook volledig meewerkt aan het onderzoek.

Volgens het Openbaar Ministerie is het te vroeg om over een schikking te praten. Het OM bekijkt eerst of alle informatie uit het interne onderzoek van SBM juist is, en of aanvullend strafrechtelijk onderzoek nodig is.

Beleggers opgelucht

De uitkomsten van het onderzoek zorgen voor opluchting bij beleggers die bang waren dat de corruptie groter zou zijn. Het aandeel SBM steeg bij opening meer dan 5 procent naar 13,91 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl