NOS NieuwsAangepast

Smeergeldzaak Brazilië treft politici

Meer dan veertig Braziliaanse politici, onder wie een minister en drie gouverneurs, zijn betrokken geraakt bij een omvangrijk smeergeldschandaal. De meeste politici zijn coalitiegenoten van president Dilma Roussef, die volgende maand hoopt te worden herkozen.

De beschuldiging komt van een oud-directeur van het staatsoliebedrijf Petrobras. Voormalig olie-topman Paulo Roberto Costa zit zelf sinds maart van dit jaar vast wegens grootschalige corruptie.

Smeergeld

Costa besloot met justitie samen te werken in ruil voor strafvermindering. Hij stelde een lijst op met namen van politici die naar zijn zeggen smeergeld van Petrobras hebben aangenomen in ruil voor politieke steun. Ze zouden zich ook schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van de opbrengsten van de fraude.

Op de lijst staan ook de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Bom

Het schandaal is een potentiële bom onder de verkiezingscampagne van president Roussef. Maar ook haar voornaamste rivaal Marina Silva blijft niet buiten schot.

Een partijgenoot van Silva, die aanvankelijk kandidaat was voor de verkiezingen tot hij vorige maand verongelukte, staat ook op de lijst van Costa.

Ondermaats

Petrobras presteerde de afgelopen jaren ondermaats, ondanks de vondst van gigantische olievelden voor de Braziliaanse kust. Het bedrijf verloor in drie jaar de helft van zijn marktwaarde.

De oppositie legt de schuld bij Roussef. Er lopen al verschillende onderzoeken naar corruptie.

De presidentsverkiezingen in Brazilië zijn op 5 oktober.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl