'Jordanië kiest voor oog om oog'

tijd van publicatie
AFP

"Deze executies zaten er aan te komen en er volgen er waarschijnlijk nog meer", zegt correspondent Sander van Hoorn over de twee veroordeelde terroristen die Jordanië vannacht ter dood bracht. Het is een wraakactie voor de moord op een Jordaanse piloot door IS. "Dit is het 'oog om oog, tand om tand'-beginsel, waar in Jordanië om werd gevraagd."

Volgens Van Hoorn klonk die wens gisteravond al door in de Jordaanse media. "In de officiële berichten klonken al uitlatingen dat er snel wraak genomen zou worden. Dat overheerste in de Jordaanse commentaren gisteren."

IS vindt de martelaarsdood een mooie dood, ze zullen hier niet rouwig om zijn.

NOS-correspondent Sander van Hoorn

Of de wraakactie van Jordanië het gewenste effect heeft, is zeer de vraag. "Het zijn martelaren, leden van al-Qaida, Irakezen", zegt Van Hoorn. "IS zal hier niet heel erg wakker van liggen. Een martelaarsdood is volgens IS een mooie dood. Daar zullen ze niet rouwig om zijn."

'Geen vergelding'

Volgens Van Hoorn hoeft niet direct te worden gevreesd voor vergeldingsacties aan de kant van IS. "Het is niet een conflict waarbij er op die manier heel makkelijk vergolden kan worden, IS heeft geen Jordaanse gevangenen meer", zegt Van Hoorn. "IS hoopt wel op nieuwe Jordaanse gevangenen. De executievideo is heel duidelijk een boodschap aan de piloten die meedoen aan de acties tegen IS, want aan het einde van de film worden andere piloten met foto, naam en toenaam genoemd. Er wordt een prijs op hun hoofd gezet."

Ook andere, niet-Jordaanse gevangenen hoeven nu niet ineens te vrezen voor een snelle dood. "IS gaat zorgvuldig om met gevangenen want dat is een belangrijk middel in de onderhandelingen en de propaganda die we de afgelopen tijd met filmpjes hebben gezien", zegt van Hoorn. "Ze zullen dus niet uit een soort woede meer gijzelaars om het leven gaan brengen."

Volgens van Hoorn zal Jordanië de coalitie tegen IS blijven steunen. "Gisteren was de koning van Jordanië toevallig op bezoek in Amerika. Hij zat naast Obama en ze straalden eensgezindheid uit." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Koning Jordanië en Obama eensgezind

Toch is er in Jordanië ook weerstand tegen de strijd tegen IS, zegt Van Hoorn. "Niet op grote schaal, maar het is er wel. Mensen vragen zich af: waarom zouden wij meedoen aan deze oorlog tegen onze soennitische broeders? We steunen ze niet 100 procent, maar we willen er ook geen oorlog tegen voeren."

Die kritiek zal er zeker zijn, maar zul je voorlopig niet horen in Jordanië. "De komende dagen zal alleen het geluid toegestaan zijn waarin men schande spreekt van de terreurdaad en dat Jordanië nog harder moet vechten tegen IS."

STER Reclame