Kenji Goto op een groot scherm in Tokio
NOS Nieuws

IS onthoofdt Japanse gijzelaar

De terreurgroep Islamitische Staat heeft de Japanse gijzelaar Kenji Goto onthoofd. Dat meldt SITE, een organisatie die zich specialiseert in het monitoren van extremistische groepen. De organisatie baseert zich op een video die IS heeft vrijgegeven.

Japan onderzoekt nog de authenticiteit van de video, maar volgens minister Nakatani van Defensie heeft die "een hoge mate van geloofwaardigheid".

De journalist Goto was de afgelopen dagen samen met de gegijzelde Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh inzet van onderhandelingen tussen IS en Jordanië. IS eiste de vrijlating van een vrouw die in Jordanië is veroordeeld voor terreuraanslagen.

Na donderdag, toen een deadline verstreek die IS had gesteld, was er geen duidelijkheid over het lot van Goto en Kaseasbeh.

'Video volgt standaardpatroon van eerdere onthoofdingsvideo's IS'

Volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn lijken de beelden op eerdere onthoofdingsvideo's van IS. Goto heeft oranje kleding aan en zegt niets. De beul spreekt met een Brits accent en is vermoedelijk dezelfde als in eerdere video's.

Goto zou de tweede Japanner zijn die in korte tijd is omgebracht door IS. Vorige week dook een video op met een geëxecuteerde Haruna Yukawa. In die video was de stem te horen van Goto, die in oktober werd gegijzeld toen hij naar Syrië was gereisd om Yukawa te zoeken.

Abe

In de nieuwe video spreekt de beul de Japanse premier Abe rechtstreeks aan. Hij verwijst naar de Japanse bijdrage aan de strijd tegen IS in Irak en Syrië.

"Vanwege uw roekeloze beslissing om deel te nemen aan een niet te winnen oorlog, zal deze man niet alleen Kenji slachten, maar doorgaan en bloedbaden veroorzaken waar uw mensen ook maar te vinden zijn. Laat de nachtmerrie voor Japan beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl