Kenji Goto Jogo en Haruna Yukawa in IS video
NOS Nieuws

Onderhandelingen met IS mislukt

De afgelopen dagen werd er flink onderhandeld tussen terreurgroep Islamitische Staat, Japan en Jordanië. Met de onthoofding van gijzelaar Kenji Goto is een deal over vrijlating tussen de landen mislukt.

IS eiste de vrijlating van een Iraakse vrouw die in Jordanië ter dood is veroordeeld voor terreuraanslagen. In ruil daarvoor zou IS de Japanse gijzelaar laten gaan en een gevangengenomen Jordaanse piloot Moaz al-Kasesbeh in leven laten.

Gevangenenruil

Eerder wilde IS losgeld voor de Japanse journalist, maar in een latere video eiste IS een ruil met de Iraakse vrouw. Zou Jordanië de vrouw niet vrijlaten, dan zou de piloot worden vermoord.

Jordanië was bereid de Iraakse vrouw vrij te laten, maar alleen in ruil voor de vrijlating van piloot al-Kasesbeh. Goto leek toen alleen nog als tussenpersoon te fungeren. Zelf had Japan geen contacten met IS en daarom stond het land machteloos in de onderhandelingen. Het land was aangewezen op Jordanië dat via een derde partij in contact was met IS.

Omdat de Jordaanse regering geen enkel bewijs kreeg dat al-Kasesbeh nog in leven was, verstreek het ultimatum dat door IS was gesteld op donderdag.

De Jordaanse piloot Muath al-Kasesbeh werd in december gevangengenomen door IS, nadat zijn vliegtuig was gecrasht. Hij nam deel aan de luchtaanvallen op IS door de internationale coalitie.

De Iraakse vrouw die voor de piloot zou worden geruild zit vast voor betrokkenheid bij een reeks aanslagen in Amman. Ze wilde zich opblazen bij een luxe hotel in de Jordaanse hoofdstad, maar haar bomgordel ging niet af.

Kritiek

In Japan was veel kritiek op de acties van premier Abe. De overheid zou te veel publiciteit geven aan de bijdrage van Japan in de strijd tegen IS. In de nieuwe video spreekt de beul de Japanse premier Abe rechtstreeks aan. Hij verwijst naar de Japanse bijdrage aan de strijd tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl