Kenji Goto op een foto met zijn moeder
NOS Nieuws

Kenji Goto 'durfde veel, maar was niet roekeloos'

Kenji Goto (1967) was een freelance videojournalist, gespecialiseerd in verslaggeving uit conflictgebieden. In zijn reportages stond doorgaans het leven van gewone mensen in moeilijke omstandigheden centraal.

Zijn werk bracht hem over de hele wereld. In Afrika hield hij zich onder meer bezig met de nasleep van de massamoord in Rwanda en met de bloeddiamanten en kindsoldaten in Sierra Leone. In Europa maakte hij reportages over een tienermoeder in Estland. De laatste jaren werkte hij veel in Azië. In Afghanistan deed hij verslag van de problemen van meisjes die naar school willen.

Niet roekeloos

De Nederlandse oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen kwam hem geregeld tegen. Hij zei eerder over hem: "Hij hoorde bij het rondreizende circus van oorlogscorrespondenten. Hij was altijd vriendelijk en heeft mij nog geholpen aan contacten bij Japanse media."

Collega's omschrijven hem als iemand die veel durft, maar niet roekeloos is.

Goto's werk voert hem ook naar Syrië. Zo is hij in april vorig jaar in Aleppo, waar hij de Japanner Haruna Yukawa leert kennen. Yukawa runt een beveiligingsbedrijf en samen bezoeken ze een paar maanden later Irak. Later gaan ze weer ieder hun eigen weg. Yukawa gaat opnieuw naar Syrië, waar hij in augustus door strijders van IS gevangen wordt genomen.

Losgeld

Volgens bekenden van Goto gaat de journalist dan ook opnieuw naar Syrië in een poging om Yukawa vrij te krijgen. Dat loopt dramatisch af. Goto wordt zelf ook opgepakt door IS. De twee worden samen in een video getoond. IS eist 200 miljoen dollar in ruil voor hun vrijlating. Vorige week kwam een video uit waarin een foto werd getoond waarop mogelijk de geëxecuteerde Yukawa te zien is.

En nu lijkt ook Kenji Goto te zijn omgebracht door IS. Goto was getrouwd. Zijn vrouw kreeg in oktober vorig jaar een kind. Uit een eerder huwelijk had hij een dochter.

Goto en Yukawa op een video van IS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl