Het warenhuis in Amsterdam wordt mogelijk ontruimd als de winkelketen de huur niet betaalt ANP

"Er is nog één scenario dat openstaat voor V&D en dat is faillissement." Dat zegt retaildeskundige Cor Molenaar nu het reddingsplan van de winkelketen lijkt te mislukken.

Dat komt volgens Molenaar doordat de kans klein is dat de kosten van de winkelketen omlaaggaan. Zowel het personeel als de vastgoedeigenaren willen niet helpen door zelf geld in te leveren. "Ze zien geen noodzaak om met de tarieven omlaag te gaan. Dan is het gewoon einde oefening, want de kas is leeg", zegt Molenaar.

V&D steeds verder in het nauw

Aanstaande dinsdag dient het eerste kort geding dat vastgoedeigenaar IEF Capital heeft aangespannen omdat V&D voor deze maand nog geen huur heeft betaald. IEF Capital wil daarom vier toplocaties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Maastricht ontruimen.

Investeren

Intussen praat V&D ook met de banken over hun krediet om een faillissement af te wenden. Maar Molenaar vraagt zich af of de banken akkoord zullen gaan. "Als de kosten niet dalen en mensen kopen niet meer bij V&D, zullen de banken echt niet meer hun krediet gaan verhogen, want dan hebben ze geen onderpand."

Een investering van 40 miljoen euro is in een half jaar verwaterd.

Retaildeskundige Cor Molenaar

Dan is er nog de investering van 40 miljoen euro die aandeelhouder Sun Capital in het bedrijf wil pompen. Maar dat is slechts uitstel van executie, meent Molenaar. "Kijk eens naar de verliezen van V&D en mensen kopen er nog steeds niet. Die investering is in een half jaar verwaterd."

Toekomst door faillissement

Toch is er volgens Molenaar toekomst voor het warenhuis, maar wel nadat de stekker er is uitgetrokken. "Dan kan V&D kijken welke filialen kansrijk zijn om mee door te gaan. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten." Dat betekent wel voor V&D dat een groot deel van de winkels zijn deuren moet sluiten.

Ook zal V&D zijn strategie moeten aanpassen op de huidige markt, zegt Molenaar. "Wij zijn door de crisis, de recessie en doordat we zijn gaan sparen, anders gaan kopen. Wij vinden V&D gewoon niet leuk meer en daar hebben ze niet op ingespeeld."

STER reclame