Minister Kamp van Economische Zaken
NOS Nieuws

Kamp zegt burgemeesters weinig toe

Het overleg tussen minister Kamp van Economische Zaken met de Groningse burgemeesters en provinciebestuurders heeft weinig opgeleverd.

De minister wilde na afloop van het gesprek niet ingaan op het gelekte conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over gaswinning in de provincie. "Als ik geen rapport heb, kan ik er nog niet op reageren. Het conceptrapport ligt nu ter inzage bij degenen waarmee de OVV heeft gesproken. Ik kan pas reageren als er een definitieve tekst is."

De burgemeesters hebben al wel gereageerd op het rapport. Dat vindt Kamp geen probleem. "Ik doe wat ik noodzakelijk vind, zij doen dat ook. En we doen allemaal ons best. Als het maar tot goede resultaten voor de mensen in Groningen leidt, ben ik tevreden."

Nieuwe organisatie

Zijn gesprekspartners waren minder tevreden. Gedeputeerde William Moorlag wil dat er een nieuwe organisatie wordt opgericht die het schadeherstel sneller regelt. "Dat verloopt nu veel te stroperig. Wij willen dat er een organisatie komt die gezag heeft en onafhankelijk is. Op dat punt komt de minister ons nauwelijks tegemoet."

De nieuwe burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten, vindt dat er minder gas moet worden gewonnen in de provincie. "Dat hebben de burgemeesters en de provincie gezegd. De minister heeft dit gehoord. Hij zal er ongetwijfeld over nadenken. Of hij er wat mee gaat doen, dat is niet aan mij."

Dialoogtafel

Het overleg vond plaats in het stadhuis van Groningen. Daarna was Kamp nog een uur op bezoek bij de Dialoogtafel in het provinciehuis, dat een paar honderd meter verderop staat. Op straat stonden actievoerders. Vooraf zei hij: "Misschien heb ik daar de gelegenheid om even met die mensen te praten."

Na een uur verliet Kamp het overleg. Hij sprak niet meer met de pers of met actievoerders, en vertrok onder politiebegeleiding.

Zaakwaarnemer

Na afloop van de Dialoogtafel werd bekend dat Groningers die schade aan hun huis hebben een zaakwaarnemer kunnen krijgen. Die moet de schadeafwikkeling voor hen regelen.

In Groningen is veel onvrede over de schadeafhandeling. Tot eind vorig jaar moesten gedupeerden in de slag met de NAM om schade door aardbevingen erkend te krijgen. Dat leidde tot wantrouwen omdat de NAM niet in staat was de vele meldingen te verwerken. Sinds dit jaar is die taak ondergebracht bij het nieuwe Centrum voor Veilig Wonen in Appingedam.

'Veiligheid van de burgers niet voldoende gewaarborgd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl