Een inwoner plaatst na de aardbeving in Groningen ijzeren pennen in zijn woning

Speciaal centrum voor Groningers met aardbevingsschade

Scheuren in de muur, verzakte wanden, beschadigd pleisterwerk. De aardbevingen in Groningen laten hun sporen na. De schademeldingen van de bewoners gaan vanaf vandaag niet meer rechtstreeks naar de NAM, maar worden afgehandeld door het Centrum Veilig Wonen. Dat gaat ook aan de slag met het preventief versterken van woningen.

De NAM stuurt het Centrum Veilig Wonen (CVW) nog wel aan, maar verder is de instelling losgekoppeld. De Groningers hebben er lang op moeten wachten. Op de NAM is al lang veel kritiek. Het gaswinningsbedrijf zou het gevaar van de boringen lang hebben gebagatelliseerd. Ook zou het bedrijf een lijst met onveilige huizen hebben achtergehouden.

Speciaal centrum voor Groningers met aardbevingsschade

Impact van bevingen

Het Centrum, dat is gevestigd in Appingedam, is vanaf vandaag officieel in functie. Nu werken er nog enkele tientallen medewerkers, maar het is de bedoeling dat het CVW vanaf het voorjaar met 150 man opereert. Kleine schades worden versneld afgehandeld. Complexere zaken komen in handen van specialisten.

"De medewerkers komen uit dit gebied en kennen als geen ander de problematiek rondom de gaswinning. Sommigen hebben zelf ook schade. Zij weten dus als geen ander welke impact aardbevingen hebben op het persoonlijk leven van Groningers", zegt Peter Kruyt, algemeen directeur van het Centrum.

'Huis moet veilig zijn'

Vorige week dinsdag was er een aardbeving bij het dorpje Woudbloem, in de gemeente Slochteren, zo'n 11 kilometer ten oosten van de stad Groningen. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Het was een van de sterkste bevingen van 2014.

Tot vandaag kwamen er bij de NAM 760 schademeldingen binnen. Nieuwsuur spreekt er met bewoners en Geert-Jan ten Brink, de burgemeester van Slochteren. "Mensen voelen zich niet veilig als hun huis staat te trillen", zei hij eerder tegen de NOS. "Je huis moet een veilige plek zijn. Als dat niet zo is, snap ik dat mensen boos worden."

Aardbevingsproof

Volgens Ten Brink snappen veel inwoners dat gaswinning belangrijk is voor de economie. "Maar het is ook een kwestie van nationaal fatsoen dat dit op een goede manier wordt georganiseerd." Hij vindt dat de regering de gaswinning verder moet terugschroeven en er tijdens de bouw van de huizen al preventief op de bevingen moet worden ingespeeld.

"We moeten kunnen garanderen dat inwoners van Groningen net zo veilig wonen als in de rest van Nederland. Op dit moment wordt alleen de schade hersteld. Bij een volgende beving zijn mensen dan soms weer aan de beurt. Aardbevingsproof bouwen is belangrijk."

Productie verder terug

Nieuwsuur heeft ook een gesprek met schrijver en journalist Herman Sandman, inwoner van Slochteren en verslaggever van het Dagblad van het Noorden. Kan hij zich vinden in de manier waarop minister Henk Kamp van Economische zaken en de NAM zich het afgelopen jaar met de gaswinningsproblematiek in Groningen hebben bemoeid?

Minister Kamp maakte ​vorige maand bekend de gaswinning terug te schroeven tot 39,3 miljard kubieke meter, een vermindering van 7,3 procent. Het besluit is een aanpassing van de maatregelen van eerder vorig jaar, naar aanleiding van het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen. Kamp had om een advies gevraagd na een beving bij het dorp Ten Boer, in september. Die werd ook gevoeld in de stad Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl