2015 is het Jaar van de Geit, volgens de Chinese kalender
NOS Nieuws

2015, het jaar van...

Rond de jaarwisseling kijken veel mensen terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Wat kon er anders? Maar het is ook goed om vooruit te kijken. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Hieronder een lijstje met dingen die ons te wachten staan (en waar we over een jaartje vast op terugblikken).

Balans opmaken

Dit jaar wordt een stuk lichter dan vorig jaar. Letterlijk. Tenminste, als het aan de Verenigde Naties ligt. Die hebben 2015 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van het Licht. De organisatie wil ons ervan bewust maken hoeveel we aan licht te danken hebben, zoals de ontwikkeling van bepaalde medicijnen of goede internationale communicatie dankzij glasvezelverbindingen.

2015 is ook het jaar waarin de Millenniumdoelen van de VN aflopen. In 2000 werd een lijst met acht doelen opgesteld om wereldwijde armoede uit te bannen. De meeste doelen moesten in 2015 zijn gehaald. Dit jaar wordt dus duidelijk of dat ook is gelukt.

De EU richt zich dit jaar op vooruitgang. In het Jaar van de Ontwikkeling wil de EU de balans opmaken. Vier jaar geleden was het Jaar van Verandering voor de EU. Maar wat is er sindsdien eigenlijk veranderd? Is er wel vooruitgang geboekt? De EU zoekt het de komende maanden uit.

Limburg blikt in het Jaar van de Mijnen terug op de mijnbouw in de provincie

Cultuur

Op 19 februari begint het Chinese Jaar van de Geit. Dat sterrenbeeld staat volgens de Chinezen voor hartstocht, creativiteit en mededogen.

Kunstliefhebbers kunnen zich vermaken in dit Vincent van Goghjaar. De beroemde schilder overleed 125 jaar geleden. Er worden onder meer tentoonstellingen en kunstmanifestaties georganiseerd en er is zelfs een speciaal fietspad geopend.

Op filmgebied wordt 2015 het jaar van de nieuwe James Bond-film Spectre, de nieuwe Star Wars-film The Force Awakens en het vierde deel uit de Jurassic Park-reeks. Ook verschijnt het laatste deel van de succesvolle Hunger Games-serie en komt de verfilming van het boek Fifty Shades of Grey uit.

In de Keukenhof is een bloemenmozaïek van Van Gogh aangelegd

Verkiezingen

Utrecht maakt zich op voor 4 juli. Dan start de Tour de France in de Domstad, met een tijdrit. Een dag later rijden de wielrenners van Utrecht naar Neeltje Jans in Zeeland. Het is de zesde keer in 112 jaar dat de start van de Ronde van Frankrijk in Nederland is.

Voor de politiek komt er een belangrijk jaar aan. Op 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, waarna in mei Eerste Kamerverkiezingen volgen. Op 18 maart mogen we trouwens ook meteen stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn er op dezelfde dag verkiezingen voor de eilandsraad, een soort gemeenteraad.

Koninkrijk

De viering van het 200-jarig bestaan van het Nederlandse koninkrijk gaat ook dit jaar verder. Op 16 maart 1815 nam Willem I de titel Koning der Nederlanden aan. Later dat jaar werd hij twee keer ingehuldigd, in Amsterdam en in Brussel.

Het jubileum wordt dit jaar gevierd op 25 april in Zwolle. Er is dan een dag die in het teken staat van verenigingen en stichtingen. Op 26 september wordt de viering van 200 jaar koninkrijk afgesloten met een parade en een slotavond in Amsterdam.

Zonnebloemen en de Tour de France spelen een grote rol in 2015

Godgewijde leven

Waar 2014 duidelijk het Jaar van de Groene Kinderopvang was, wordt 2015 het Jaar van de Bodem. Want een goede bodem is belangrijk, vinden de initiatiefnemers.

Het is dit jaar ook het Jaar van de Groene Vrijwilliger. En dan moeten die zich vooral bezighouden met het planten van zonnebloemen. Want volgens de Home Gardening Association uit Noordwijk is 2015 het Jaar van de Zonnebloem.

Het is verder het Internationale Jaar van het Hervormd Kerkkoor Kampen, het Jaar van de Ruimte en het Jaar van het Godgewijde Leven. Kortom, genoeg om je mee bezig te houden in 2015.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl