Sony-hack: meer aanwijzingen voor Noord-Korea
Noord-Korea zit waarschijnlijk achter de computerinbraak vorige maand bij filmproducent Sony. Dat zegt ook Mattijs Ros, expert op het gebied van internetbeveiliging bij Capgemini. Net als bij eerdere aanvallen zijn er Noord-Koreaanse sporen gevonden bij de Sony-hack.
"De aanval vertoont zoveel gelijkenissen met een eerdere hack op Zuid-Korea, dat het daardoor aannemelijk is dat Noord-Korea erachter zit", zegt Ros. Ook de Amerikaanse federale politie, de FBI, zei al dat er voldoende bewijs is dat Noord-Korea verantwoordelijk is voor de computerinbraak. De Noord-Koreanen ontkennen.
Bij de diefstal werden onder meer films, filmscripts en persoonlijke informatie over Sony-medewerkers gestolen. De hackers, die zich Guardians of Peace noemen, bedreigden ook bezoekers van de film The Interview, die door Sony is geproduceerd. De filmproducent besloot daarom in eerste instantie om de film niet te vertonen, maar is daar na veel kritiek van teruggekomen.
Kerncentrales
Noord-Korea wordt ook beschuldigd van een computerinbraak bij een bedrijf in Zuid-Korea dat de 23 kerncentrales van het land beheert. In tegenstelling tot de hack bij Sony denkt Ros dat die beschuldigingen niet kloppen. "In de cyberwereld zijn veel geruchten, maar geen bewijzen."
De sporen die volgens Zuid-Korea naar Noord-Korea wijzen, kunnen volgens Ros ook met opzet zijn achtergelaten. "Dat kan ook om een ander land in een kwaad daglicht te stellen."
Bij de aanval zijn de kerncentrales niet in gevaar geweest, zegt Ros. "Een kerncentrale heeft altijd twee gescheiden netwerken. Een voor de kantoren en een voor de kernreactoren. Deze aanval was op het kantoornetwerk. Daar zijn data gestolen, maar de kernreactor is niet getroffen."
Hack-oorlog
Noord-Korea, Zuid-Korea en de VS beschuldigen elkaar vaker van cyberaanvallen. Gisteren nog zat Noord-Korea urenlang zonder internet. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet zeggen of de VS verantwoordelijk is voor de internetstoring. President Obama kondigde vrijdag aan de Noord-Koreaanse computerinbraak bij Sony te zullen beantwoorden. Hoe wilde hij niet zeggen.
Vorig jaar was er een grote aanval op Zuid-Korea waarbij verschillende televisiestations en twee banken uitvielen. Een paar dagen daarvoor beschuldigde Noord-Korea buurland Zuid-Korea en de VS er nog van cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op computers in Pyongyang.