Noord-Korea urenlang offline
Noord-Korea heeft urenlang zonder internet gezeten. De oorzaak van de storing is niet duidelijk, maar experts vermoeden een DDos-aanval.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen of de VS verantwoordelijk is voor de internetstoring. De Amerikaanse president Obama kondigde vrijdag aan de Noord-Koreaanse computerinbraak bij Sony Pictures te zullen beantwoorden.
Kwetsbaar
Noord-Korea heeft maar een heel beperkt aantal internetverbindingen met de rest van de wereld. Daardoor is het netwerk heel kwetsbaar voor technische problemen en aanvallen van hackers. Het gebeurt vaker dat het internet in Noord-Korea kuren heeft, maar experts vermoeden nu dat er opzet in het spel is.
Hun belangrijkste aanwijzingen zijn de opbouw van de problemen: in het weekend waren er steeds langere storingen totdat de verbinding helemaal uitviel. 9,5 uur lang was er geen internetverkeer mogelijk. Ook werd een abnormale hoeveelheid dataverkeer geregistreerd, typerend voor een DDos-aanval, schrijft de specialistische website North Korea Tech.
Correspondent Marieke de Vries zegt dat de storing niet het werk lijkt van een overheidsdienst. "Daarvoor is het te opvallend. Dit is vaak het werk van hackers die het interessant vinden om te kijken of ze Noord-Korea kunnen kraken." De afgelopen dagen verschenen tweets van bekende hackers met 'RIP North-Korea'. "Ook zeggen ze dat het kraken van Noord-Korea een makkie is."
Noord-Korea heeft ontkend verantwoordelijk te zijn voor de hack bij Sony, maar het land liet eerder al wel weten boos te zijn over de film The Interview. Daarin besluiten twee mannen op verzoek van de CIA de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te vermoorden. Sony besloot na de hack de film niet uit te brengen. Later kwam het bedrijf daarvan terug.
Niet veel mensen zullen gemerkt hebben dat Noord-Korea geen internetverbinding meer had met de rest van de wereld. Weinig Noord-Koreanen hebben een computer en nog minder mensen in het geïsoleerde land hebben toegang tot het wereldwijde web.