Een ruimploeg bij een getroffen bedrijf
NOS Nieuws

Vogelgriep vastgesteld in Noord-Duitsland

Op een kalkoenboerderij in Nedersaksen in het noorden van Duitsland is de dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld. De boerderij ligt in Cloppenburg, 50 kilometer ten oosten van Stadskanaal. De 20.000 kalkoenen op de boerderij zijn gisteren al geruimd.

Het is de eerste keer in ruim twee weken dat het H5N8-virus opduikt. Op 30 november werd het gevaarlijke vogelgriepvirus vastgesteld op een pluimveebedrijf in Zoeterwoude.

Smienten

Voor de maatregelen in Nederland heeft de uitbraak geen gevolgen, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dijksma. De maatregelen zijn juist met ingang van gisteren wat versoepeld. De ophokplicht blijft voorlopig wel van kracht.

Waarschijnlijk wordt H5N8 verspreid door wilde vogels. In Nederland is het virus gevonden in de poep van twee smienten.

Ophokplicht

De kalkoenen op het bedrijf in Cloppenburg kwamen niet buiten. Net als in Nederland geldt in Nedersaksen al weken een ophokplicht.

Het bedrijf in Cloppenburg ligt in een waterrijk gebied, net als alle andere getroffen bedrijven. In de regio zijn veel pluimveebedrijven. Eerder werd in Duitsland vogelgriep vastgesteld bij een neergeschoten wilde eend op het eiland Rügen. Dat is in het oosten van Duitsland, ver van de boerderij in Cloppenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl