In het hele land mag weer worden gehandeld in eendagskuikens en broedeieren
NOS Nieuws

Dijksma versoepelt vogelgriepmaatregelen

Staatssecretaris Dijksma van Landbouw versoepelt de maatregelen rond de vogelgriep. Om middernacht worden de extra beperkingen die nog gelden voor het westen van het land ingetrokken.

Dat maakt het voor pluimveebedrijven in het waterrijke Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland weer mogelijk om te handelen met de rest van het land. Vanaf vannacht mogen dus weer eendagskuikens en broedeieren door het hele land worden vervoerd.

In de tien-kilometerzones rond de bedrijven waar de afgelopen tijd vogelgriep is vastgesteld, blijven de beperkingen wel van kracht. Volgens Dijksma schrijven Europese regels voor dat er een periode van dertig dagen in acht wordt genomen waarin de strengste regels van kracht zijn.

Zone vrijgeven

Omdat de vogelgriep in Hekendorp op 15 november werd vastgesteld, beslist Dijksma de komende week over het opheffen van de tien-kilometerzone daar.

Dijksma: "Wij controleren op vrijdag 19 december hoe de situatie daar is. Op het moment dat het in orde is en het virus op het pluimveebedrijf in Hekendorp is uitgedoofd, wordt het gebied als eerste weer vrijgegeven."

Staatssecretaris Dijksma heeft wel besloten dat de ophokplicht en de strenge hygiëneregels rond het vervoer van pluimvee voorlopig blijven bestaan. Op het moment dat er ergens toch nog vogelgriep uitbreekt, wordt daar de zone met strenge beperkende maatregelen weer van kracht.

De laatste keer dat er vogelgriep uitbrak, was twee weken geleden in Zoeterwoude. Ondanks dat er sinds 30 november geen uitbraak meer is bijgekomen, blijft de staatssecretaris voorzichtig.

"We hebben gezien dat de uitbraken in Nederland als het ware letterlijk uit de lucht kwamen vallen. We hebben ook sterke aanwijzingen dat die via wilde eenden binnenkwamen. Dat betekent dat het onvoorspelbaar is of er nog een uitbraak van vogelgriep komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl