Minister Schippers' voorstel stuitte op bezwaren van de Eerste Kamer ANP

Minister Schippers van Volksgezondheid wacht met het in stemming brengen van haar wet over winstuitkering door ziekenhuizen. Zij wil eerst een advies van de Raad van State. 

Schippers wil het voor investeerders, zoals pensioenfondsen, aantrekkelijker maken om geld te steken in apparatuur, innovaties en andere dure investeringen van ziekenhuizen. Maar de wet dreigt in de Eerste Kamer geen meerderheid te halen. 

Vastgoed

Het CDA heeft eerder aangegeven tegen te willen stemmen, en vanavond bleken ook haar eigen partij de VVD en D66 bezwaren te hebben tegen een onderdeel van de wet. 

De senatoren vinden het onverstandig dat ziekenhuizen toestemming moeten vragen voor de aan- en verkoop van gebouwen bij de Nederlandse Zorgautoriteit, de NZa. Zij vinden dat een toezichthouder op de zorg niet ook moet gaan over vastgoedinvesteringen. 

Daarop hield Schippers haar wet aan en gaat ze voor advies naar de Raad van State. Wanneer dat advies klaar is, is niet bekend.

Beperking vrije artsenkeuze

De andere wet van Schippers, over het beperken van de vrije artsenkeuze, haalt volgende week waarschijnlijk wél een meerderheid in de Senaat, met steun van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

De beperking van de vrije artsenkeuze bepaalt dat zorgverzekerden niet in alle gevallen hun eigen arts mogen kiezen. Zij moeten dan naar een behandelaar met wie hun zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt.

Door deze afspraken kunnen zorgverzekeraars geld besparen en kan de zorgpremie omlaag. Er blijven wel zorgverzekeringen bestaan met vrije keus, maar die zullen duurder uitpakken.

Schippers: meer bezwaren dan gedacht

STER reclame