Vergaderzaal van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
NOS Nieuws

CDA dreigt wetten Schippers te blokkeren

Minister Schippers moet van het CDA concessies doen over de vrije artsenkeuze om een wet over de winstuitkering door zorginstellingen mogelijk te maken. De christen-democraten dreigen anders beide wetten te blokkeren in de Eerste Kamer.

Het CDA in de Eerste Kamer is tegen de beperking van de vrije artsenkeuze zoals minister Schippers wil. De wet haalde zonder het CDA een meerderheid in de Tweede Kamer, maar in de Eerste Kamer is het CDA nodig. "Wij willen die aanpassing niet. En als Schippers die niet wil opgeven, gaan wij niet meestemmen voor die andere wet", zegt CDA-senator Flierman.

Het is niet duidelijk of de stemmen van het CDA doorslaggevend zijn om de wet tegen te houden, omdat er mogelijk voldoende andere partijen zijn die de wet van Schippers steunen.

Vrije keus beperkt

De beperking van de vrije artsenkeuze bepaalt dat zorgverzekerden niet in alle gevallen hun eigen arts mogen kiezen. Zij moeten dan naar een behandelaar waar hun zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Door deze afspraken kunnen zorgverzekeraars geld besparen en kan de zorgpremie omlaag. Er blijven wel zorgverzekeringen bestaan met vrije keus, maar die zullen duurder uitpakken.

Winstuitkeringen

De andere wet waar CDA-senator Flierman op doelt maakt het mogelijk voor ziekenhuizen en andere zorginstellingen om winstuitkeringen te geven aan investeerders. Met dat voordeel kunnen ziekenhuizen partijen gaan benaderen, zoals pensioenfondsen, om geld te steken in apparatuur, innovaties en andere dure investeringen.

Flierman: "Op zich heeft het CDA niet heel veel moeite met de winstuitkering door ziekenhuizen. Al kan ik daar ook best wat verbeteringen voor aandragen." De senator geeft toe dat het hem puur om de druk op minister Schippers gaat. "Ja, dat is nu eenmaal politiek. Het gebeurt wel vaker dat zaken met elkaar worden verbonden om iets voor elkaar te krijgen." Stemt het CDA tegen, dan haalt de wet het niet.

Maximaliseren

Partijen die bezwaar maken tegen de winstuitkering door ziekenhuizen zijn bang dat ziekenhuizen zich alleen gaan richten op activiteiten die de winst maximaliseren en dat bepaalde patiënten uit het oog worden verloren. In de Tweede Kamer stemde het CDA hier ook tegen.

De wetten worden maandag en dinsdag in de Eerste Kamer besproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl