Een huisarts informeert een patiënt in haar praktijk

Komt beperking vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer?

Vandaag en morgen debatteert de Eerste Kamer over de zorgplannen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Ze wil onder meer de vrije artsenkeuze voor patiënten beperken. Het CDA is daar fel tegen en weigert nu in te stemmen met een ander wetsvoorstel, de winstuitkering door zorginstellingen, als Schippers haar plannen voor de vrije artsenkeuze doorzet.

Komt beperking vrije artsenkeuze door de Eerste Kamer?

De beperking van de vrije artsenkeuze bepaalt dat zorgverzekerden niet in alle gevallen hun eigen arts mogen kiezen. Ze moeten dan naar een behandelaar waar hun zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Die moet nu nog 80 procent van de kosten van een niet-gecontracteerde aanbieder vergoeden.

De wetswijziging geldt niet voor de keuze voor een huisarts, apotheek of andere eerstelijns hulpverleners, zoals fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen.

Het schrappen van artikel 13 betekent onherroepelijk kwaliteitsverlies en tweedeling in de zorg en maatschappij.

Herman Suichies, voorzitter Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen

'Grote bezwaren'

Het CDA in de Eerste Kamer is tegen de beperking van de vrije artsenkeuze zoals minister Schippers wil. Ook is de partij nog niet blij met het wetsvoorstel over de winstuitkeringen door ziekenhuizen. "Wij hebben nog een paar heel serieuze vragen voor de minister", zegt Anne Flierman, zorgwoordvoerder namens het CDA in de Eerste Kamer, voorafgaand aan het debat.

"Wij hebben grote bezwaren als het gaat om de wetswijziging rond de vrije artsenkeuze, het schrappen van artikel 13 in de Zorgerzekeringswet. Als de minister ons op dat punt tegemoet komt, dan kunnen we weer een gesprek voeren. Maar tot nu toe heeft ze dat niet gewild", zegt Flierman.

Manifest overhandigd

Vandaag hebben zo'n zeventig maatschappelijke organisaties een manifest aan de Eerste Kamer overhandigd. Ze vertegenwoordigen een achterban van meer dan 5 miljoen mensen. Volgens de organisaties wordt de Nederlandse consument de dupe van het wetsvoorstel van Schippers. Ze vrezen dat de macht in de zorg steeds meer in handen komt van de grote zorgverzekeraars.

"Vrije artsenkeuze is echt noodzakelijk, het is de basis van goede zorg", sprak Herman Suichies van de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. "We hebben uitstekende zorg in Nederland en dat willen we graag zo houden. Het schrappen van artikel 13 betekent onherroepelijk kwaliteitsverlies en tweedeling in de zorg en maatschappij."

Mensen kiezen hun zorgverzekering voornamelijk op prijs. Ze gaan vaak toch voor de goedkope kiloknaller.

Peter Ruys, directeur zorgkiezer.nl

Kiloknaller-zorgverzekering

Als de wet doorgaat kunnen zorgverzekeraars geld besparen en kan de zorgpremie omlaag. Er blijven wel zorgverzekeringen bestaan waarin patiënten zelf hun arts kunnen kiezen, maar die zullen duurder uitpakken.

Nieuwsuur gaat langs bij zorgkiezer.nl, een vergelijkingssite voor onder meer ziekenhuizen en zorgverzekeringen. Volgens directeur Peter Ruys hebben mensen maar één focus bij het kiezen van hun zorgverzekering en dat is besparen.

"Ze kiezen voornamelijk op prijs. Veel mensen zeggen dat ze vrije artsenkeuze heel erg belangrijk vinden, maar uiteindelijk laten ze de prijs vaak hun keuze bepalen. Lijkt een beetje op hun gedrag in de supermarkt. Ze zeggen biologische kip belangrijk te vinden, maar gaan toch voor de kiloknaller."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl