liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Vechtpartij in asielzoekerscentrum Drachten

In het asielzoekerscentrum in Drachten is een grote groep bewoners met elkaar op de vuist gegaan. De politie heeft drie mannen aangehouden die vermoedelijk zijn begonnen met vechten.

Er werd geduwd, getrokken en met stokken geslagen, zegt de politie. Er zijn geen gewonden gevallen.

Duitsland maakt plan om kansloze vluchteling bij grens terug te sturen

Thomas de Maiziere

Vluchtelingen die geen kans maken op asiel, wil Duitsland gelijk aan de grens weer terug sturen. Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet om dit mogelijk te maken. Dat heeft CDU-minister De Maizière gezegd. Volgens het plan moeten vluchtelingen die per trein of auto naar Duitsland komen aan de grens gescreend worden evenals op de vijf grote Duitse luchthavens.

Apple verwijdert app met Amerikaanse drone-aanvallen

Een app die het aantal sterfgevallen als gevolg van Amerikaanse drone-aanvallen bijhoudt: hij was er, tot nu. Apple heeft de applicatie na anderhalf jaar uit zijn App Store verwijderd. "Uw app bevat inhoud die veel gebruikers verwerpelijk vinden", is de uitleg van Apple aan de maker.

Zwaarste aardbeving van dit jaar in Groningen

Een deel van Groningen is zojuist opgeschrikt door een aardbeving van 3,1 op de Schaal van Richter. Het is de zwaarste aardbeving in de provincie Groningen van dit jaar, zegt het KNMI. In 2012 vond er bij Huizinge de zwaarste plaats met een kracht van 3,6.

Galatasaray scoort vier keer, maar speelt 2-2

Galatasaray heeft tegen Astana viermaal gescoord en toch slechts één punt binnengehaald. Tot twee keer toe gaf de Turkse kampioen in het Champions League-duel een voorsprong weg door een eigen doelpunt. Het werd daardoor 2-2.

Tienduizenden Oost-Europese hardrijders blijven onbestraft

Tienduizenden foto's van buitenlandse verkeersovertreders zijn volgens RTL Nieuws weggegooid. Vooral Poolse automobilisten lijken daarmee onder hun bekeuring uit te komen. De flitsfoto's zijn weggegooid omdat het om persoonsgegevens gaat. Volgens de Wet bescherming persoonsgegevens mogen de foto's niet bewaard worden zonder toestemming van de automobilist.

Facebookprofielfoto's worden video's

Niet alleen een foto, maar ook een filmpje van zeven seconden kun je straks instellen als profielfoto op Facebook. Het sociale netwerk heeft een aantal nieuwe functies voor je profiel aangekondigd. Zo kun je straks met een korte biografie en een tijdelijke profielfoto (bijvoorbeeld met een feestmuts op je verjaardag) je eigen pagina opfleuren.

Terugroepactie Volkswagen

Volkswagens

Volkswagen roept miljoenen auto's die uitgerust zijn met sjoemelsoftware terug naar de garage. Het gaat om dieselauto's die tussen 2009 en 2015 zijn gebouwd en een 1.2, 1.6 of een 2.0 liter onder de motorkap hebben liggen. In Nederland gaat het om 160.000 auto's.

Onder de auto's die worden teruggeroepen zitten ook Audi's, Seat's en Skoda's. Bestuurders kunnen binnenkort een brief in de bus verwachten. In de garage krijgt de auto een software-update waardoor die aan de missie-eisen van de Europese Unie zal voldoen.

Russische bommen in Syrie kunnen internationaal probleem worden

De bombardementen van de Russische luchtmacht in Syrië kunnen verregaande internationale consequenties hebben. Dat zeggen correspondenten David-Jan Godfroid en Sander van Hoorn.

"De luchtaanvallen tegen de tegenstanders van Assad zouden vandaag al een probleem kunnen worden"

Sander van Hoorn

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het leger zich met name zal richten op Islamitische Staat. Bij de bombardementen die vandaag plaatsvonden zouden enkel doelwitten van IS zijn geraakt.

Van Hoorn vreest dat die bewering niet helemaal klopt. "Er zitten bijna geen IS-strijders in de gebieden waar het Russische leger vandaag heeft gebombardeerd," zegt hij. Als Rusland groeperingen gaat aanvallen die door andere landen niet als terroristisch worden beschouwd, kan dit tot discussies leiden, zegt Godfroid

Anders Breivik dreigt met hongerstaking

Anders Breivik is boos op de gevangenis waar hij zit. Daarom dreigt hij nu in hongerstaking te gaan. De Noorse terrorist vermoordde vier jaar geleden 77 mensen in Oslo en op het eiland Utøya. Breivik zit sinds begin deze maand in een isoleercel. Aan Noorse en Zweedse media schrijft hij dat hij daar maar een uur per dag uit mag. Ook mag hij nauwelijks met het gevangenispersoneel praten en moet hij stoppen met zijn studie politicologie.

Tenzij de maatregelen teruggedraaid worden, blijf ik in hongerstaking tot het mijn dood wordt

Anders Breivik in een open brief aan Noorse en Zweedse media
Anders Breivik is boos op de gevangenis

Politieauto bedekt met duizenden bijen

In Amerika kiepte gisteren een vrachtwagen om die honingbijen vervoerde, waarop de bijen ontsnapten. Toen een politieauto een kijkje kwam nemen, zagen de autoruiten al gauw zwart van de insecten.

Volgens lokale media hebben imkers zoveel mogelijk bijen geprobeerd te vangen. Toen het donker werd, zijn de korven die de vrachtwagen vervoerde verbrand, omdat de bijen agressief werden. De chauffeur raakte bij het ongeluk lichtgewond.

Dit is de nieuwe ArenA

Nieuwe gevel Amsterdam ArenA

De Amsterdam Arena ziet er straks heel anders uit. Vooral aan de buitenkant. Daar komt vooral meer ruimte voor mensen die wat te eten of drinken willen halen. Zo moet het stadion klaar zijn voor het EK van 2020. Extra stoeltjes komen er niet. Kosten: 50 miljoen euro.

Het ontwerp doet wel een beetje denken aan die andere Arena ergens in Duitsland...

'Eerste Russische luchtaanvallen in Syrië'

Beelden van een eerdere luchtaanval in Syrië

Volgens de Verenigde Staten is Rusland mogelijk al begonnen met luchtaanvallen op Syrië. De eerste luchtaanval zou op een stad in de buurt van Homs zijn geweest.

Man (20) aangehouden na dood Sandra van Duijl (18)

In Enschede is een 20-jarige man aangehouden in verband met de dood van de 18-jarige Sandra van Duijl. Volgens de politie kende hij de tiener. Het lichaam van Van Duijl werd afgelopen zaterdag gevonden in Enschede. De vrouw was nog niet als vermist opgegeven.

De politie doet onderzoek op de plek waar de vrouw is gevonden

Werkdagen van meer dan 15 uur voor xtc-agenten

Het xtc-team van de politie is veel te zwaar belast. De agenten zouden veel te lange dagen maken en niet genoeg rust krijgen. Werkdagen van meer dan 15 uur zijn geen uitzondering; de meeste medewerkers maken meer dan 60 euro per week. Een levensgevaarlijke situatie, vindt politiebond ACP.

Onderzoekers in een drugslaboratorium

Picnic gaat nu écht boodschappen thuisbezorgen

Een medewerker van de online supermarkt Picnic bezorgt boodschappen bij een klant

Picnic, de online concurrent van Albert Heijn en Jumbo, is vandaag officieel gestart. De online supermarkt leverde al in een pilotfase boodschappen in Amersfoort aan ongeveer 400 klanten, maar biedt de dienst nu door heel de stad aan. Ongeveer 2000 mensen in Amersfoort hebben de app geïnstalleerd. Later wil Picnic het initiatief in andere grote steden in Nederland uitrollen.

Hierperdepiep!

Hoera! Max heeft zijn rijbewijs. Hij mag nu eindelijk autorijden.

Charlie Hebdo verhuist

De redactie van Charlie Hebdo gaat naar een nieuw pand in Parijs, melden Franse media. De precieze locatie blijft geheim en is goed beveiligd, om nieuwe terreuraanslagen te voorkomen. Sinds de aanslag op 7 januari, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, zat de redactie in het pand van het dagblad Libération.

De redactie van Charlie Hebdo verhuist

Nederland en Frankrijk kopen samen Rembrandts

Eigenlijk wilde Nederland de twee Rembrandts van de familie Rotschild voor zichzelf, maar we moeten de portretten toch delen met Frankrijk. Elk land betaalt 80 miljoen euro voor de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit

Laat Twitter de 140 tekens los?

Het is de kracht en tegelijkertijd zwakte van Twitter: korte berichtjes. Maar komt daar verandering in? Het gerucht gaat dat Twitter misschien wel van de traditionele 140 tekens af stapt. Twitter zit in een identiteitscrisis. Weinig nieuwe gebruikers en op de beurs gaat het slecht. Daarom moet het roer om. Dit zou je kunnen verwachten:

- Meer tekens;

- Citaat meetwitteren;

- Artikelen in tweets.

Twee doden door 'coke-airbags'

In San Fernando in het noorden van Mexico hebben twee mannen een auto-ongeluk niet overleefd, omdat ze hun airbags hadden verwijderd en daarvoor in de plaats verpakkingen met cocaïne hadden gestopt. De ruimte werd gebruikt om 25 kilo cocaïne te vervoeren, schrijft The Guardian.

Nieuwe feature in iOS9 zorgt voor hoge rekeningen

Nooit meer last van trage wifi, dacht Apple. In iOS9 zit een feature die ervoor zorgt dat je overschakelt op het 3G- of 4G-netwerk als de wifi traag is, zonder dat je het door hebt. Deze feature staat automatisch aan en dit kan zorgen voor torenhoge telefoonrekeningen. Gelukkig kan je het uitzetten:

110-jarige vluchteling meldt zich in Duitsland

De 110-jarige vluchteling in Duitsland

Vluchtelingen komen in alle vormen en leeftijden. In de Duitse grensstad Passau heeft zich een 110-jarige man uit Afghanistan gemeld. Hij is doof en blind en op delen van de reis is hij door zijn familieleden gedragen. De familie van negen personen was met vier generaties een maand onderweg geweest.

Wetenschappelijk toptalent verlaat Nederland

Steeds vaker gaan Nederlandse wetenschapstalenten naar het buitenland. Daar krijgen ze meer geld om onderzoek te doen. Ter vergelijking: een technische universiteit in Zwitserland krijgt 400 miljoen euro meer dan de TU Eindhoven, terwijl de universiteiten ongeveer gelijk zijn. Behalve dat er in Nederland steeds minder geld is voor wetenschappers, is het ook een heel gedoe om subsidies aan te vragen.

Universiteiten willen een loonsverhoging voor wetenschappers, maar jong talent is meer geïnteresseerd in carrière maken dan in een hoog salaris.

Technische Universiteit Eindhoven

Woonbond: controleer of je recht hebt op huurverlaging

Als je in een huurwoning woont, doe je er slim aan om te checken of je vanaf morgen recht hebt op huurverlaging. Door wijzigingen in het puntenstelsel - waarbij de waarde van een pand een grotere rol speelt bij het bepalen van de huur - kan de maximale huurprijs van je woning omlaag gaan. Alleen zullen niet alle woningcorporaties dit ook actief gaan doorberekenen.

Deze wijzing kan er in sommige gevallen ook voor zorgen dat de huurprijs stijgt, bijvoorbeeld als de woning in een wijk staat waar de waarde van de panden relatief hoog is.

Vliegpassagiers hebben alsnog recht op geld na vertraging

Duizenden Nederlanders die bij hun vlucht flinke vertragingen opliepen, kunnen toch een schadeclaim indienen bij hun luchtvaartmaatschappij. Eerder liepen zij tot maximaal 600 euro mis doordat de Inspectie Leefomgeving en Transport hun klacht als onterecht beoordeelde.

Als passagiers meer dan drie uur vertraging oplopen doordat er iets mis is met het vliegtuig, kunnen zij een schadeclaim indienen. Maar omdat sommige luchtvaartmaatschappijen zich beriepen op overmacht, werd deze vaak niet uitbetaald. Door een uitspraak van het Europees Hof hebben passagiers nu alsnog recht op hun geld.

Ryanair was een van de maatschappijen die passagiers zelden uitbetaalde

Voor het eerst in 70 jaar vrouw geëxecuteerd in Georgia

De Amerikaanse staat Georgia heeft voor het eerst in 70 jaar een vrouw geëxecuteerd. Het is de 47-jarige Kelly Gissendaner. Ze had volgens de rechters opdracht gegeven om haar man te vermoorden. De moordenaar zelf kreeg levenslang. Veel mensen, onder wie paus Franciscus, hebben tot het laatste moment geprobeerd de executie te voorkomen.

Tijdens de executie werd bij de gevangenis gedemonstreerd

Glas in flessen witte wijn

In flessen witte wijn zijn stukjes glas gevonden. Het gaat om de Graves Supérieures, een mollige zoete wijn. De flessen zijn verkrijgbaar in veel supermarkten: Spar, Plus, Dirk van den Broek, Dekamarkt, Boni, Jan Linders, Poiesz, Deen en MCD.

In één partij wijn zijn dus heel kleine deeltjes glas gevonden. Die zijn volgens de importeur zo klein dat ze ongevaarlijk zijn, maar de flessen worden uit voorzorg toch maar niet meer verkocht.

Ralph Lauren stopt als topman Ralph Lauren

De Amerikaanse modemagnaat Ralph Lauren stopt als topman van zijn eigen bedrijf. Hij wordt opgevolgd door de Zweed Stefan Larsson, die eerder een hoge functie had bij H&M en aan het roer stond van Old Navy, het budgetmerk van Gap.

Ralph Lauren onlangs bij de presentatie van zijn voorjaarscollectie 2016

Mansveld overleeft ProRail-debat

Staatssecretaris Mansveld heeft het debat over ProRail overleefd. Ze heeft afgesproken dat ze de Kamer meer stukken geeft over een tekort van bijna een half miljard euro bij de spoorbeheerder en dat er een onderzoek komt naar de uitgaven van ProRail. De PVV diende nog een motie van wantrouwen in tegen Mansveld, maar kreeg daar geen steun voor.

Staatssecretaris Wilma Mansveld debatteert met de Tweede Kamer over ProRail