Een screenshot van de app 'Metadata+'
NOS Nieuws

Apple verwijdert drone-app om 'verwerpelijke inhoud'

Een app die het aantal sterfgevallen als gevolg van Amerikaanse drone-aanvallen bijhoudt: hij was er, tot Apple de applicatie na anderhalf jaar uit zijn App Store verwijderde. "Uw app bevat inhoud die veel gebruikers verwerpelijk vinden", was de uitleg van Apple aan de maker. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

De app Metadata+ werd begin 2014 gelanceerd door Josh Begley, een journalist bij het Amerikaanse online magazine The Intercept. De app gebruikte gegevens van het Britse Bureau of Investigative Journalism, dat data verzamelt voor journalistieke doeleinden.

De app liet aan de hand van tekst en kaarten zien waar Amerikaanse drone-aanvallen zijn geweest en hoeveel doden daarbij zijn gevallen. Beelden van doden werden niet getoond.

Vijf keer afgewezen

Toen de app in 2014 onder de naam Drones+ op de markt kwam, werd hij vijf keer afgewezen voordat Apple de app in de App Store toeliet met een nieuwe naam, Metadata+. Nu heeft Begley dus opnieuw te horen gekregen dat de app aanstootgevende inhoud bevat, waarbij Apple verwijst naar de regels van de App Store.

Tegen Gawker zegt Begley dat hij Metadata+ zal blijven updaten voor bestaande gebruikers. Ook op een speciaal Twitteraccount blijven nieuwe drone-aanvallen verschijnen.

Apple haalt wel vaker apps uit de App Store. Zo verwijderde Apple in juni de spellen Civil War 1862, Civil War 1863 en 1864, waarin de omstreden confederatievlag te zien was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl