Een drugslab zoals de politie dat vaak aantreft
NOS Nieuws

Xtc-team politie veel te zwaar belast

De specialisten van de politie die worden ingezet om illegale xtc-laboratoria op te rollen worden veel te zwaar belast. De Inspectie SZW heeft vastgesteld dat de agenten veel te lange dagen maken en onvoldoende rust krijgen. Politiebond ACP spreekt van een levensgevaarlijk situatie.

Over de werkbelasting wordt geschreven in een nog niet gepubliceerd boeterapport van de Inspectie, dat in handen is van het ANP en is ingezien door de NOS. In één geval is een dienst van 26,5 uur vastgesteld.

De Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) - een team van vier specialisten - is opgezet om xtc-laboratoria te ontruimen. Dat gebeurt vele tientallen keren per jaar. Sinds een paar jaar zijn daar dumpingen van chemicaliën in het bos bij gekomen. Daardoor is de werklast sterk toegenomen.

Geen vrij weekend

De Inspectie SZW onderzocht de werktijden en vond in vier weken tijd 48 overtredingen van de Arbeidstijdenwet. Medewerkers maakten weken van meer dan 60 uur. Werkdagen langer dan 15 uur kwamen regelmatig voor. Eén medewerker moest 28 dagen achter elkaar werken zonder vrije dag. Sommigen hadden geen enkel weekend vrij, terwijl twee vrije weekenden per maand is voorgeschreven.

De Inspectie verwijt de Nationale Politie ook dat er geen inventarisatie is gemaakt van de risico’s die de medewerkers van het LFO lopen. Dat is noodzakelijk omdat zij in hun werk te maken krijgen met giftige of bedwelmende stoffen. Ook kan er iets ontploffen.

Gezondheidsrisico's

ACP-voorzitter Gerrit van der Kamp noemt de situatie bij het LFO levensgevaarlijk en onverantwoord. De medewerkers werken met gevaarlijke stoffen en moeten uitgerust en scherp zijn als ze een drugslab betreden. Ook omdat er boobytraps kunnen zijn aangebracht. Van der Kamp is bang dat de medewerkers gezondheidsrisico's lopen. Hij vraagt zich ook af waarom het rapport, dat al in maart is opgesteld, tot nu toe is achtergehouden.

'het moment dat er iets misgaat is heel dichtbij'

De ACP waarschuwde in 2013 ook al voor de te hoge werkdruk. Minister Opstelten beloofde de Tweede Kamer toen dat de politie in 2014 meer xtc-specialisten zou krijgen om de werkdruk te verlagen.

De Landelijke Eenheid van de Nationale Politie, waaronder het LFO valt, geeft toe dat de werkdruk bij het xtc-team hoog was. Er wordt vaak een beroep op hen gedaan, om de locaties veilig te stellen voor nader onderzoek. Volgens een woordvoerder zijn er nu vier mensen extra aangenomen. Zij zijn begin volgend jaar volledig inzetbaar. Ook is er inmiddels een risico-inventarisatie gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl