liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort Nieuws

liveblog gesloten

Opnieuw zware luchtaanvallen in Jemen

In de hoofdstad van Jemen, Sanaa, zijn opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd door Saudische gevechtsvliegtuigen. Het is nog niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Onder leiding van Saudi-Arabië voeren landen van de Arabische Liga sinds woensdag luchtaanvallen uit op de sjiitische Houthi's, die meer macht en invloed willen in Jemen.

Schip gezonken op Westerschelde

Binnenvaartschip gezonken op Westerschelde

Een binnenvaartschip op de Westerschelde is gekapseisd en later gezonken. De reddingsbrigade heeft de twee opvarenden op tijd en ongedeerd van boord gehaald, meldt Omroep Zeeland.

UEFA klaagt Rusland en Montenegro aan

De UEFA heeft zowel de voetbalbond van Montenegro als van Rusland aangeklaagd voor de rellen bij de gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd vrijdagavond.

De Russische doelman Igor Akinfejev kreeg in de eerste minuut van de wedstrijd een vuurpijl tegen zijn achterhoofd en werd met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De wedstrijd werd uiteindelijk gestaakt.

Vuurpijl raakt keeper Rusland

Op hol geslagen neushoorn doodt vrouw

In Nepal heeft een op hol geslagen neushoorn een vrouw van 61 gedood en zes anderen verwond. Nadat het wilde dier uit een reservaat in de buurt van de stad Hetauda was ontsnapt, ontstond er een enorme chaos. Inwoners van de stad probeerden het dier weg te jagen door er al toeterend achteraan te rijden.

Verdachte moord Els Borst eind april voor rechter

De verdachte van de moord op oud-minister Els Borst, moet vrijdag 24 april voor het eerst in het openbaar voor de rechtbank verschijnen. Bart van U. wordt ook verdacht van de moord op zijn zus.

Het gaat op 24 april alleen over die moord op zijn zus. Het onderzoek naar de moord op de oud-politica zal nog maanden in beslag nemen, zegt het Openbaar Ministerie.

Bart van U. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Els Borst

Een Barbie die kan praten

Volwassenen praten massaal tegen Siri op hun telefoon, kleine meisjes binnenkort tegen hun Barbie. Als er een wifi-versie van de pop op de markt komt. In de nieuwe Hello Barbie zit namelijk een soort Siri-systeem, ToyTalk, ingebouwd dat daadwerkelijk luistert naar vragen of opmerkingen van de kinderen en daar een serieus antwoord op kan geven.

Ouders bepalen waar de pop wél en niet op kan antwoorden. Daarnaast worden alle gesprekken met de pop opgenomen, zodat ouders achteraf 'gesprekken' kunnen terugluisteren. De Barbie moet komende herfst in de winkels komen te liggen voor 75 dollar.

Nederlandse Ferrari rijdt winkel in Rome binnen

En dan trap je het gaspedaal in, terwijl je de rem had willen hebben. Dat gebeurde waarschijnlijk bij de bestuurder van deze Ferrari met Nederlandse kentekenplaten in Rome. Hij is daar tegen de voorgevel van een winkel gereden.

Italiaanse media schrijven dat de bestuurder per ongeluk het gaspedaal in plaats de rem heeft ingetrapt. Volgens autoblog.nl zat een medewerker van een valetparking achter het stuur van de Ferrari. Hij zou lichtgewond zijn geraakt. De auto reed mee met een autorally door Zuid-Europa. Gister kwamen de deelnemers aan in Rome.

Auto ramt hek van hoofdkantoor inlichtingendienst NSA

Een auto heeft het hek van het hoofdkantoor van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA geramd. Daarna zouden schoten zijn gelost. Of er slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. Ook is niet bekend of de automobilist opzettelijk tegen het hek is gereden.

Rainworks: straatkunst die verschijnt door water

Rainworks: straatkunst die alleen te zien is wanneer er water overheen stroomt. Peregrine Church hoopt zo met teksten of plaatjes mensen op regenachtige dagen op te vrolijken.

Hij gebruikt een speciaal soort coating, die water afstoot. Grond die niet is bespoten met de spray, verkleurt door de regen, delen die Church heeft bewerkt niet. Zo worden zijn kunsten zichtbaar.

Co-piloot was jaren geleden suïcidaal

De co-piloot die het Germanwings-toestel mogelijk opzettelijk heeft laten neerstorten, Andreas Lubitz, is jaren geleden behandeld voor zelfmoordneigingen. De openbaar aanklager in Düsseldorf heeft bekendgemaakt dat hij daar toen voor is behandeld.

Maar de psychische problemen dateren volgens de aanklager van voordat Lubitz' carrière als piloot begon. De laatste jaren zouden er geen aanwijzingen zijn geweest dat Lubitz suïcidaal was of dat hij anderen iets zou willen aandoen.

Vliegtuig maakt noodlanding om 'bom-briefje'

Een vliegtuig van Turkish Airlines heeft een tussenlanding gemaakt in de Marokkaanse stad Casablanca, omdat in het toilet een briefje was gevonden met de tekst 'Bom'. De Boeing 777-300 was vanuit Istanbul op weg naar São Paulo toen bemanningsleden het briefje ontdekten en groot alarm sloegen.

De ruim 250 inzittenden zijn na de tussenlanding uit het toestel geëvacueerd. Het vliegtuig wordt door de politie onderzocht.

Vliegtuig van Turkish Airlines

Overstroming in India

In het noorden van India rond de Himalaya, in Kashmir, zijn grote overstromingen. Door de zware regenval van de afgelopen maand zijn veel rivieren overgelopen. Volgens de politie zijn er tot nu toe zes mensen overleden, tien mensen worden nog vermist.

Honderden mensen in Kashmir hebben hun huizen moeten verlaten. Het gebied heeft wel vaker last van grote overstromingen, maar Reuters schrijft dat maart de natste maand van de eeuw is geweest.

  • AFP
    Honderden mensen hebben hun huis moeten verlaten.
  • AFP
    Zes mensen zijn overleden door een aardverschuiving.
  • AFP
    Naast de inwoners, lopen ook dieren gevaar.
  • AFP
    Er wordt nog gezocht naar overlevenden.
  • AFP
    Een vader tilt zijn dochter het huis uit.
  • EPA
    Mensen verzamelen zich in stenen huizen.

Levenslang en vrijspraak geëist tegen verdachten liquidaties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam levenslang geëist. Adis A. (26) en Anouar B. (34) staan terecht voor de schietpartij in december 2012, waarbij twee mensen om het leven kwamen, en voor het schieten op motoragenten.

De rechtszaak tegen de drie verdachten begon vorige week in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De schutters hadden het volgens het Openbaar Ministerie gemunt op Benaouf A. Die wist zelf te ontkomen, maar twee mannen die bij hem in de auto zaten, overleefden de aanslag niet.

Doden bij luchtaanval bij vluchtelingenkamp Jemen

Bij een luchtaanval in het noorden van Jemen zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen, zeggen hulpverleners in het gebied. De aanval werd uitgevoerd in de buurt van een vluchtelingenkamp, het is niet duidelijk of dat kamp ook zelf geraakt is. Waarschijnlijk was een militaire installatie het doelwit.

Een coalitie van Arabische landen voert sinds vorige week onder leiding van Saudi-Arabië luchtaanvallen uit tegen Houthi-rebellen.

'Patiënten onder druk gezet voor programma Witzier'

Bij de productie van het tv-programma "Opgenomen" van Anita Witzier in een psychiatrische instelling, is ruzie geweest tussen patiënten en de directie van de instelling. Patiënten zouden onder druk gezet zijn om mee te werken, schrijft Trouw. Anita Witzier zegt in de krant dat ze niks wist van het conflict.

Presentatrice Anita Witzier zegt dat ze niet van de onenigheid op de hoogte was

Vulkaan Villarrica laat zich weer zien

Een paar weken na de uitbarsting van vulkaan Villarrica is er weer rook te zien. Chili heeft een 'orange alert' vanwege een toename aan activiteit, dat betekent dat experts de situatie goed in de gaten houden.

Duizenden mensen zijn geëvacueerd vanwege activiteit in de vulkaan Villarrica

Hoe zit bliksem eruit vanuit de ruimte? Zo!

De Amerikaanse NASA astronaut Terry W. Virts zit op het internationale ruimteschip ISS. Hij zag gister vanuit de ruimte hoe er een storm over Zuid-Afrika trok. Dat filmde hij en deelde hij op Twitter.

Vaak sperma in Aziatische massagesalons

In twaalf van de dertien onderzochte Aziatische massagesalons in Amsterdam is sperma aangetroffen. De stad kent zo'n 130 salons. Het is illegaal om een happy ending aan te bieden:

We moeten uitbuiting en mensenhandel voorkomen. Het is niet de bedoeling dat de dames die we verdrijven uit de raamprostitutie zich vestigen in de massagesalons

Woordvoerder van Burgemeester Van der Laan - tegen het Parool

Negen onderzochte salons moeten van de burgemeester sluiten. Zes hebben dat gedaan en drie hebben een juridische procedure aangespannen. Naar de resterende drie wordt nog onderzoek gedaan.

'Speelt u kind GTA of COD?'

Een groep Britse schoolhoofden heeft brieven naar ouders gestuurd met daarin een waarschuwing dat gewelddadige games hun kinderen in gevaar kunnen brengen. Als kinderen 'Grand Theft Auto' of 'Call Of Duty' spelen, games die bedoeld zijn voor een doelgroep van 18+, zal de school contact opnemen met de politie. Die kan dan een bezoekje brengen aan de ouders.

Mary Hennessy Jones, het hoofd van een van de Britste basisscholen, zegt tegen de Sunday Times: "Ouders vinden het fijn om een aantal duidelijke richtlijnen te krijgen."

Vluchten vertraagd door wind

Veel vertragingen momenteel op luchthaven Schiphol. Dat heeft alles met de wind te maken. Schiphol adviseert mensen die vandaag of morgen moeten vliegen om goed de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

OM zoekt getuigen MH17

Het internationale team dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17, is op zoek naar getuigen die iets weten over de aanwezigheid en het gebruik van een Buk-raketinstallatie op de dag van de vliegramp in Oost-Oekraïne. Het onderzoeksteam heeft een video verspreid met beelden van een Buk-systeem en fragmenten van onderschepte telefoongesprekken van de pro-Russische separatisten.

OM zoekt getuigen MH17

Het internationale onderzoeksteam (Nederland, Oekraïne, Australië, Maleisië en België), vraagt in de video getuigen die op 17 juli, de dag van de ramp, en de dag erna iets hebben gezien of gehoord, zich te melden. Het team benadrukt dat het neerhalen van de MH17 door een Buk-raketsysteem "een van de belangrijke scenario's" is.

'Mooiste man en vrouw ter wereld' ontworpen

Een onderzoeker heeft de ideale man en vrouw ontworpen met technologie die normaal gebruikt wordt om criminelen op te sporen. De foto's zijn het resultaat van een onderzoek waarvoor honderden Britten gezichten moesten beoordelen:

De ideale gezichten volgens Britse deelnemers aan het onderzoek

Voor de vrouw is een hartvormig gezicht, een slanke neus, amandelvormige ogen en volle lippen het ideaal. Bij mannen een ovaal gezicht met rechte wenkbrauwen en een ovaalvormige ogen.

De onderzoeker benadrukt wel dat dit het ideaal is volgens de Britten, in een ander deel van de wereld krijg je waarschijnlijk een heel ander resultaat.

Clasie haakt bij Oranje af met knieklachten

Jordy Clasie heeft het trainingskamp van Oranje verlaten. De middenvelder van Feyenoord kampt met knieklachten en kan dinsdag niet meespelen in het oefenduel met Spanje. Door het wegvallen van Clasie bestaat de selectie van bondscoach Guus Hiddink nog uit 23 spelers.

Nederland trapt dinsdag in Amsterdam om 20.45 uur af tegen Spanje.

Jordy Clasie op een training van het Nederlands elftal

Privegegevens wereldleiders per ongeluk doorgestuurd

Australië heeft paspoortnummers en andere privégegevens van wereldleiders als Obama, Poetin en Merkel per ongeluk naar de verkeerde mensen gestuurd. Een ambtenaar stuurde de gegevens van de G20-top onbedoeld per mail naar de organisator van het Aziatisch voetbalkampioenschap. Australië bracht de leiders daarvan niet op de hoogte, volgens The Guardian.

Artiesten steunen streamingdienst Jay-Z

Sterren als Nicki Minaj, Madonna en Kanye West hebben hun profielfoto aquablauw gekleurd. Dat doen ze om de muziekstreamingsdienst van rapper Jay Z te steunen. In tegenstelling tot diensten als Spotify is hier geen gratis variant van. Daarnaast is de geluidskwaliteit beter. Artiesten zijn er blij mee omdat ze dan beter betaald worden.

Een keertje geen Amsterdam of Den Haag...

... maar het schone noorden van Nederland in een dronefilmpje. Enjoy!

Weer een blogger vermoord in Bangladesh

Een anti-fundamentalistische blogger uit Bangladesh is op brute wijze, met grote messen vermoord. Twee mannen zijn gearresteerd. Vorige maand werd een Amerikaanse atheïstische blogger ook op die manier vermoord in Dhaka.

Nieuwe nummerborden!

Het eerste nieuwe kenteken

Nieuwe nummerborden zien er vanaf vandaag een beetje anders uit. Er staan drie cijfers in het midden. De RDW heeft het nieuwe kenteken niet van tevoren aangekondigd om de autoverkopen niet te beïnvloeden. Anders wachten mensen met het kopen omdat ze denken dat een auto met een nieuw nummerbord meer oplevert als ze die weer willen verkopen.

'IS is alleen maar sterker geworden'

Het interview met president Assad

Terreurgroep IS is alleen maar sterker geworden sinds de Verenigde Staten zijn begonnen met bombarderen. Dat zegt de Syrische president Assad in een interview met de Amerikaanse tv-programma 60 minutes van CBS. Hij zegt dat IS steeds meer rekruten werft. Onder meer de aanwezigheid van de terreurgroep in Irak en Libië bewijst dat volgens hem.

De cel in voor een baard

Een Oeigoer met baard

Een Chinese man moet zes jaar de cel in, omdat hij een baard heeft laten staan. Een rechter in de regio Xinjiang vindt dat hij daarmee problemen heeft uitgelokt. Een baard wordt daar in verband gebracht met extremisme. Een jaar geleden begon nog een campagne tegen baarden. Ook werd een beloning uitgeloofd aan mensen die hun buren en kennissen met een baard aangaven.

​Strafeis tegen verdachten liquidaties Staatsliedenbuurt

Drie verdachten van de liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam krijgen vandaag in de rechtbank te horen welke straf er tegen hen wordt geëist. De drie worden verdacht van het doodschieten van twee mannen en het schieten op motoragenten.

Koenders bevriest tegoeden

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft vier Nederlandse jihadisten op de nationale terreurlijst gezet. Ze kunnen daardoor niet meer bij hun geld, hun banktegoeden zijn bevroren. De vier Nederlanders hebben zich volgens het kabinet aangesloten bij terreurgroepen in Syrië of Irak.