Houthi-rebellen protesteren tegen Saudische luchtaanvallen
NOS Nieuws

Saudi-Arabië bombardeert stellingen in Jemen

Saudi-Arabië heeft afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen tegen sjiitische Houthi-rebellen. Er zijn niet alleen doelen in de hoofdstad Sanaa gebombardeerd, maar ook in het noorden en noordwesten van het land. Daar komen de Houthi's oorspronkelijk vandaan.

Onder leiding van Saudi-Arabië voeren landen van de Arabische Liga sinds woensdag luchtaanvallen uit op de Houthi's, die meer macht en invloed willen in Jemen. Saudi-Arabië heeft naar eigen zeggen ook 150.000 militairen gemobiliseerd voor een mogelijke grondoorlog.

Opgeklopt

"Ook andere deelnemende landen, zoals Egypte, zeggen dat ze bereid zijn om mensen naar Jemen te sturen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "Maar dat gebeurt niet van vandaag op morgen."

De sjiitische Houthi's hebben steun van het eveneens sjiitische Iran. Er zijn aanwijzingen dat Iran wapens levert, maar het bewijs is niet keihard. "De Iraanse steun wordt opgeklopt door de landen die bombarderen", zegt Van Hoorn. "Zij zijn bang dat Iran een grote rol gaat spelen."

Erdogan

De Turkse president Erdogan tolereert de steun van Iran aan de Houthi's niet. Turkije sluit zich daarmee aan bij de Arabische coalitie. "Turkije bemoeit zich er nu ook mee, maar vecht nog niet mee", zegt Van Hoorn. Hij denkt niet dat Erdogan concrete plannen heeft voor actie tegen Iran.

De Jemenitische president Hadi is gevlucht naar de Saudische hoofdstad Riyad.

Al-Qaida profiteert van de situatie in Jemen. Door de chaos in het land wordt de soennitische terreurorganisatie niet aangepakt door de autoriteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl