Gedenksteen voor de slachtoffers van het Germanwingstoestel in La Vernet
NOS Nieuws

Co-piloot was jaren geleden suïcidaal

De co-piloot die het Germanwings-toestel mogelijk opzettelijk heeft laten neerstorten is jaren geleden behandeld voor zelfmoordneigingen. De openbaar aanklager in Düsseldorf heeft bekendgemaakt dat de man, Andreas Lubitz, daarvoor over een langere periode is behandeld door een psychotherapeut.

De behandeling dateert volgens de aanklager van voordat Lubitz' carrière als piloot begon. De laatste jaren zouden er geen aanwijzingen zijn geweest dat Lubitz (27) suïcidaal was of dat hij anderen iets zou willen aandoen.

Lubitz bezocht recentelijk wel artsen, maar daarbij kwamen volgens de aanklager geen signalen naar voren dat Lubitz een gevaar vormde voor zichzelf of voor anderen. De artsen die de co-piloot bezocht, waren gespecialiseerd in neurologische aandoeningen, psychiatrie en psychotherapie.

De afgelopen week heeft de aanklager meerdere mensen uit de omgeving van Lubitz gesproken. Uit die gesprekken zijn aanwijzingen naar voren gekomen over het motief.

Oogproblemen

Volgens The New York Times bezocht de co-piloot in de periode voor de crash een ziekenhuis in Düsseldorf omdat hij oogproblemen had. Die zouden zijn carrière als piloot mogelijk in de weg hebben kunnen staan.

Vrijdag vond justitie in het huis van Lubitz in Düsseldorf een doktersverklaring om zich ziek te melden. Het document was in stukken gescheurd. Er stond in dat Lubitz niet kon werken, maar wat hem mankeerde is niet bekendgemaakt. Zijn werkgever was niet op de hoogte van Lubitz' ziekte.

Medisch beroepsgeheim

In Duitsland is een discussie ontstaan over de zwijgplicht van artsen vanwege hun beroepsgeheim. CDU-parlementariër Dirk Fischer wil dat er voor artsen die samenwerken met luchtvaartmaatschappijen andere regels gaan gelden.

Bij de vliegramp in de Franse Alpen kwamen vorige week alle 150 inzittenden om het leven. De meeste slachtoffers waren Duitsers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl