Het lichaam van Roy in het mortuarium
NOS Nieuws

Seculiere blogger gelyncht in Bangladesh

Op de campus van een universiteit in de Bengaalse hoofdstad Dhaka is de Amerikaanse-Bengalese blogger Avijit Roy vermoord.

Roy en zijn vrouw waren net terug van een boekenbeurs, toen zij werden aangevallen door een menigte. De aanvallers hadden messen en andere steekwapens bij zich. Roy overleed aan zijn verwondingen. Zijn vrouw raakte zwaargewond.

Een herdenkingsmonument voor Avijit Roy

Bedreigingen

Familie en vrienden van Roy zeggen dat hij al eerder bedreigingen kreeg uit islamitische kringen. Dat gebeurde na de publicatie van artikelen waarin hij onder meer schreef over zijn seculiere opvattingen.

"Het is een verschrikkelijke gebeurtenis. Maar Bangladesh is wel wat gewend op het gebied van geweld vanwege grote politieke tegenstellingen. Zo zijn er eerder al bussen bekogeld met brandbommen", zegt correspondent Joeri Boom.

Het land zal er voorlopig nog flink mee bezig zijn.

Correspondent Joeri Boom

Veel mensen hebben bloemen gelegd op de plek waar de moord is gepleegd. "Dat is hier niet de gewoonte", zegt Boom. "Het heeft veel teweeggebracht en het land zal er voorlopig nog flink mee bezig zijn." Volgens hem hebben honderden studenten en activisten zich op straat verzameld om te protesteren voor de vrijheid van meningsuiting.

Roy sprak ook openlijk over homoseksualiteit en atheïsme en schreef daar ook boeken over. In het islamitische Bangladesh zijn deze onderwerpen taboe.

"Er zijn meerdere bloggers zoals Roy in Bangladesh. Het is een soort politieke groep die duidelijk maakt dat wat hen betreft religie en geloven in god niet zo belangrijk is. Dat wordt in het overwegend islamitische land niet heel erg gewaardeerd", zegt Boom.

Er is nog niemand opgepakt, zegt Boom, maar de politie is hard bezig met de zaak. "Bangladesh is een seculiere democratie. Alleen al daarom is de politie er druk mee bezig."

Politie onderzoekt de plek van aanslag

Het is niet de eerste keer dat er in Bangladesh een blogger wordt vermoord om zijn opvattingen. In 2013 werd in Dhaka de seculiere blogger Ahmed Rajib Haider vermoord door aanhangers van een kleine islamitische militante groepering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl