liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

In een bericht op Twitter heeft president Hollande zijn medeleven betuigd met de gewonden van de aanslag op de Thalys die van Amsterdam naar Parijs reed. "We zullen er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen", schrijft hij.

Drone velt tweede man IS

De tweede man van terreurgroep Islamitische Staat is gedood. Dat gebeurde maandag bij een aanval met een Amerikaanse onbemand vliegtuigje in de buurt van de Iraakse stad Mosul. Nieuwszender CNN zegt dat Haji Mutazz om het leven kwam bij en drone-aanval op zijn auto. De tweede man van IS hield zich vooral bezig met de financiën van de terreurorganisatie.

Rutte bestaat uit beertjes en japanse vlaggetjes

Leuk tooltje voor de vrijdagavond: zet een plaatje om in emoji's. Dat kan hier. We hebben alvast een paar voorbeeldjes gemaakt. Iemand anders nog toffe suggesties?

  • NOS
    Hilde in emoji's
  • NOS / ANP
    Mark Rutte in emoji's
  • NOS / AFP
    Jeremy Clarkson in Emoji's
  • NOS / AFP
    Een hond met zonnebril in emoji's
  • NOS / AFP
    Een jongen springt in het zwemband in emoji's

Passagiers Thalys worden opgevangen

In een klimhal annex gymzaal. De Thalys was op weg naar Parijs, toen twee militairen in burger een gewapende man op het toilet overmeesterde. De man had messen en een kalasjnikov met negen magazijnen bij zich. Eén van de militairen raakte gewond bij de worsteling. Na het incident is de trein gestopt in Arras, in Noord-Frankrijk. Daar is de verdachte op het perron in de boeien geslagen.

Jon Stewart als debatleider

Hij is misschien pas twee weken met pensioen, maar Jon Stewart wordt nu al behoorlijk gemist. In ieder geval door 120.000 mensen die een petitie hebben getekend om de voormalige presentator van The Daily Show terug op televisie te krijgen, tijdens de presidentiële debatten. Volgens de petitie op change.org heeft Stewart in zijn lange cariëre zoveel senators, congresleden, staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders te gast gehad, dat de komiek ook prima een presidentieel debat moet kunnen leiden.

Het klopt dat Stewart daarmee voldoet aan de criteria, maar of de presentator inderdaad de prestigieuze baan krijgt moeten we afwachten. De debatten zijn waarschijnlijk pas over een jaar.

Vrouw ontdekt as in nieuwe auto

Het is net een cadeautje uitpakken: een auto ongezien op een veiling kopen. Een Amerikaanse vrouw ontdekte vier urnen in een pas gekochte auto. Ze had de Geo Tracker (bij ons is dat een Suzuki Vitara) net voor 700 euro gekocht. Op één van de urnen staat Cha-Cha, dus dat is wellicht het stoffelijk overschot van een huisdier. Wat voor as er in de drie andere urnen zit is niet bekend. De vrouw is nu op zoek naar de vorige eigenaar.

Een Geo Tracker uit 1997

Schietpartij in Thalys

In de Thalys van Amsterdam naar Parijs is een schietpartij geweest. Op het station van de Noord-Franse stad Arras is een man opgepakt die met een kalasjnikov zou hebben geschoten. Er zouden twee gewonden zijn.

Een Thalys op het station in Brussel

Pers in Zuid-Sudan staakt na moord en dreigementen

24 uur lang geen krant, geen journaal, geen nieuws. De pers in Zuid-Sudan staakt na de moord op een journalist en dreigementen van hun eigen president. Die zei vorige week dat als je kritiek had op de regering, je moest vrezen voor je leven.

De baas van een landelijke mediaorganisatie zegt dat de staking bedoeld is om aandacht te vragen voor het geweld tegen journalisten. Volgens hem wordt de pers niet beschermd door de overheid.

Een man in Zuid-Sudan leest een krant een bericht over de vermoorde journalist

Van minister Asscher mogen kersverse papa's meer dagen vrij krijgen

Minister Asscher van Sociale Zaken vindt het goed om kersverse vaders wat meer dagen vrij te geven om papa te zijn. Gisteren lekte uit dat het kabinet het betaalde verlof voor vaders wil uitbreiden van twee naar vijf dagen per jaar. En volgens Asscher is dit goed voor pasgeboren kinderen als hun vaders betrokken zijn in hun eerste levensdagen.

Bevestigen dat dit plan ook echt doorgaat, wilde de minister nog niet. Daarvoor moeten we wachten op Prinsjesdag.

'Goed als vaders betrokken zijn bij de eerste dagen van hun kind'

​Duizelige penaltypogingen voor het goede doel

Dertien rondjes draaien met je hand op een voetbal en vervolgens een penalty proberen te nemen. Het is de nieuwe trend onder profvoetballers. Zo willen ze aandacht vragen voor de wereldwijde doelstellingen ('Global Goals') voor duurzame ontwikkeling.

Alleen die penalty's, dat is nog niet zo makkelijk:

Python in de kast in Leiderdorp

Bewoners van een huis in Leiderdorp hebben de schrik van hun leven gehad: uit een kast op de eerste verdieping kwam een python gekropen. Agenten hebben de slang met een barbecuetang gevangen en de Dierenambulance heeft hem opgehaald.

A'tjes en A+'jes voor Malala

Nobelprijswinnaar Malala Yousafzai, die zich inzet voor onderwijs voor vrouwen, gaf zelf het goede voorbeeld door met vlag en wimpel te slagen voor haar eindexamen. Haar trotse vader deelde haar cijferlijst op Twitter:

'Een romantische vrijpartij, met een akelig einde'

Op een Frans eiland voor de kust van Normandië zijn een man en een vrouw om het leven gekomen toen ze van de muur van een fort vielen, waarschijnlijk tijdens de seks. De man en vrouw werden naakt gevonden in de gracht onder de 10 meter hoge muur. Hun kleding lag nog boven op het fort.

Het fort op het eiland Chausey

Celstraffen geëist in Schiedamse zedenzaak

Drie mannen die in Schiedam seks hebben gehad met een minderjarig meisje moeten een maandenlange celstraf krijgen, vindt het Openbaar Ministerie. Tegen twee mannen eist het OM negen maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De derde verdachte, die al een strafblad heeft met daarop een zedendelict, moet als het aan het OM ligt de volle negen maanden de gevangenis in.

Het meisje werd door haar loverboy op een website aangeboden als 18-jarige vrouw, terwijl ze eigenlijk 16 is. Ze werd gedwongen seks te hebben met de mannen.

Politie Macedonië zet traangas in tegen vluchtelingen

Macedonië kan de stroom vluchtelingen niet meer aan, wat vanochtend leidde tot grote onrust. De oproerpolitie zette onder meer traangas in tegen de vluchtelingen die het land probeerden binnen te komen.

V;uchtelingen Macedonië

Gisteren kondigde de regering van Macedonië de noodtoestand af voor de grensgebieden in het noorden en zuiden van het land. Er zijn militairen naar de grensgebieden gestuurd om te helpen met de grensbewaking.

Hardliners Griekse Syriza-partij splitsen zich af

Nog meer hommeles in politiek Griekenland. Na het aftreden van de regering-Tsipras, splitsen nu 25 parlementsleden van regeringspartij Syriza zich af om een eigen partij te beginnen. De dissidenten zijn tegen de afspraken die de regering met de schuldeisers heeft gemaakt en willen dat Griekenland uit de euro stapt.

Voormalige minister van Energie Panagiotis Lafazanis is de leider van de afsplitsende Syriza-leden

De nieuwe partij is nu, wat het aantal zetels betreft, de derde partij van het land.

'Pas op voor overstekende kippen'

In Schiedam kom je sinds deze week een nieuw verkeersbord tegen: een waarschuwingsbord met een zwarte kip erop. In de buurt lopen huiskippen rond, en buurtbewoners willen automobilisten daarvoor waarschuwen. Alleen, het bord mag er officieel niet hangen. Maar kippeneigenaar Cor heeft er vertrouwen in dat de gemeente het bord zal tolereren.

44 Feyenoord-fans vervolgd voor rellen in Rome

Feyenoord-aanhangers bij de rellen in Rome

44 Feyenoord-supporters moeten nog deze maand voor de rechter komen voor hun rol bij de rellen in Rome, half februari. De groep misdroeg zich in het centrum van de Italiaanse hoofdstad voor de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma. De zaak dient op 31 augustus in Rotterdam.

Huis van KISS-voorman Gene Simmons doorzocht

KISS-voorman Gene Simmons

De politie van Los Angeles heeft het huis van KISS-bassist Gene Simmons bij Beverly Hills doorzocht vanwege een onderzoek naar zogenoemde internetmisdaden tegen kinderen. Volgens de website TMZ zochten agenten naar kinderporno en hebben ze computers in beslag genomen.

Oorlogstaal van Noord-Korea na schietincident

Noord Korea heeft zijn leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht, wat betekent dat militairen klaar moeten staan om ieder moment te kunnen vechten. De boodschap van leider Kim Jong-Un werd via de staatstelevisie bekendgemaakt.

Noord Korea is boos dat Zuid Korea allemaal anti-Noord Koreaanse propaganda aan de grens uitzendt. Gisteren schoot het noorden al kogels af op Zuid-Koreaanse luidsprekers die propaganda uitzonden.

Mannen voor de rechter om gedwongen seks met minderjarig meisje

Voor de tweede keer in korte tijd probeert justitie mannen te vervolgen die seks hadden met een meisje van 16. Zij werd onder dwang geprostitueerd door een loverboy. In Rotterdam komen acht klanten voor de rechter.

De zaak lijkt op die waarbij 25 mannen werden vervolgd die in een hotel in Valkenburg seks hadden met een meisje van zestien. Ook in deze zaak, in Schiedam, was het meisje 16, hoewel tegen de mannen werd gezegd dat ze achttien was.

IS verwoest 1600 jaar oud klooster in Syrië

Een bulldozer bij het klooster

Een klooster van meer dan 1600 jaar oud in Syrië is verwoest door strijders van IS. Het Mar Elian-klooster in Al-Qaryatayn was van Syrische katholieke kerk. Christenen dus, en daar moet IS niets van hebben, omdat ze een andere god dan Allah aanbidden.

Het klooster kwam twee weken geleden in handen van IS.

Europa weer in de stress om Griekenland

Premier Tsipras trok gisteravond z'n trukendoos weer open: hij treedt af en schrijft nieuwe verkiezingen uit voor volgende maand. Hij wil van de kiezers horen wat ze vinden van de Europese maatregelen om Griekenland te redden.

Zoiets deed hij eerder al door met een referendum op de proppen te komen. Volgens onze correspondent zitten de Grieken niet echt te wachten op wéér nieuwe verkiezingen - en Europa staat ook niet te springen.