Een man in Zuid-Sudan leest een krant met een bericht over de vermoorde journalist
NOS Nieuws

Pers in Zuid-Sudan staakt na moord en dreigementen

In Zuid-Sudan wordt 24 uur geen nieuws gepubliceerd. De pers in het land is met een algehele staking begonnen na de moord op een journalist en dreigementen van de president. Die zei vorige week dat kritische journalisten voor hun leven moeten vrezen.

Eerder deze week werd een verslaggever van een landelijke krant op straat doodgeschoten. Omdat hij niet is beroofd, gaat de politie ervan uit dat de aanval tegen hem was gericht. Hij is de zevende journalist die dit jaar in Zuid-Sudan is vermoord.

Het hoofd van een landelijke mediaorganisatie zegt dat de staking bedoeld is om aandacht te vragen voor het geweld tegen journalisten. Volgens hem wordt de pers niet beschermd door de overheid.

Persvrijheid

Vorige week uitte de president van Zuid-Sudan, Salva Kiir, zelfs een dreigement tegen de media. "Ik ben voor persvrijheid, maar ik accepteer niet dat de pers het land tegenwerkt", zei hij tijdens een toespraak. "Het is niet de eerste keer dat er iemand om die reden wordt vermoord."

In Zuid-Sudan woedt sinds 2013 een burgeroorlog. Die brak uit nadat Kiir een rebellenleider ervan had beschuldigd een staatsgreep voor te bereiden. De oorlog heeft tienduizenden levens geëist. Ook is er een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen.

Een aantal dagen geleden weigerde Kiir een akkoord te ondertekenen tussen de regering en de rebellen. Hij zei dat hij twee weken bedenktijd nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl