Besprekingen Zuid-Sudan mislukt: geen vredesakkoord
In Zuid-Sudan werd voorzichtig rekening gehouden met een akkoord tussen de regering en de rebellen, maar president Salva Kiir weigerde gisteren het vredesverdrag te ondertekenen. Hij wil twee weken bedenktijd. Kiirs tegenstander, de rebellerende oud-vice-president Riek Machar, wilde het vredesakkoord wel ondertekenen.
In Zuid-Sudan woedt sinds 2013 een burgeroorlog. Die brak uit nadat Kiir rebellenleider Machar ervan had beschuldigd een staatsgreep voor te bereiden. De oorlog heeft geleid tot meer dan tienduizenden slachtoffers. Ook is er een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen.
"De Zuid-Sudanese regering kan het niet verteren dat met de deal de hoofdstad Juba wordt gedemilitariseerd", zegt correspondent Koert Lindijer. "De regeringstroepen zouden de stad moeten verlaten en daar moet een neutrale troepenmacht voor in de plaats komen."
Kiir is het ook niet eens met de verdeling van de politieke macht. "En het staat hem niet aan dat het land tijdelijk twee legers zou hebben, namelijk dat van de rebellenleider Machar en hemzelf."
Naar verluidt heeft Kiir niet getekend na zware druk van zijn bondgenoot Museveni, de president van buurland Oeganda. "Dat land heeft soldaten gelegerd in Zuid-Sudan. Zij staan volledig achter Kiir en hebben gezegd: niet tekenen."
In maart werden er ook vredesbesprekingen gehouden. Ook die liepen stuk.
Druk
Toch is de hoop op een deal niet helemaal vervlogen, zegt Lindijer. "Er staat enorme buitenlandse druk op het akkoord. De Keniaanse president zei al dat hij, samen met collega's uit de regio, Kiir en Machar simpelweg gaat dwingen het akkoord te tekenen. President Obama heeft gezegd dat er zonder akkoord sancties komen, zoals een wapenverbod."
Onder de bevolking is de vredeswil volgens Lindijer heel groot. "Het land is kapot. Er zijn tienduizenden doden, de economie is verwoest. Er heerst honger en er is heel veel tribaal gif in de samenleving vrijgekomen door de oorlog. De twee grootste stammen reageren alleen nog maar met wraakgevoelens op elkaar. Dat houdt niet op bij een deal. Dus als die er komt, dan volgt nog een lang proces om Zuid-Sudan gezond te maken."