De strijdende partijen overlegden deze week in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba
NOS Nieuws

Bestand Zuid-Sudan voorlopig van de baan

De vredesbesprekingen over Zuid-Sudan lijken te zijn stukgelopen. Deze week zouden de details van een eerder gesloten bestand moeten zijn afgerond, maar dat is niet gelukt. De Ethiopische minister Desalegn, die bemiddelde in het conflict, zegt dat de noodzakelijke doorbraak tot zijn spijt niet is bereikt.

In Zuid-Sudan is er al geruime tijd een gewapend conflict tussen president Kiir en rebellenleider Machar. Het heeft meer dan 10.000 mensen het leven gekost en 1,5 miljoen Zuid-Sudanezen op de vlucht doen slaan.

Vorige maand kwam de regering een bestand overeen met de rebellen. Het voorzag onder meer in een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vorming van een gezamenlijke interim-regering. De ondertekening van het akkoord was gepland op 5 maart, gisteren dus.

Addis Abeba

Deze week kwamen de partijen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba bijeen om de details af te ronden. Dat verliep moeizaam. De deadline werd met een dag uitgesteld naar vandaag, maar ook dat bleek tevergeefs.

Dat ze er ook vandaag niet zijn uitgekomen, is volgens bemiddelaar Desalegn "onacceptabel, zowel moreel als politiek". Hij noemde geen nieuwe datum voor eventuele nieuwe besprekingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl