Jeroen Dijsselbloem
NOS Nieuws

Dijsselbloem hoopt dat Griekse regering woord houdt

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem hoopt dat de gemaakte afspraken met Griekenland door de nieuwe verkiezingen geen vertraging oplopen. "Het is cruciaal dat Griekenland zijn afspraken nakomt aan de Eurozone", schrijft hij in een verklaring.

Onder meer het CDA heeft al laten weten dat het bezorgd is dat een nieuwe regering zich niet zal houden aan de voorwaarden voor het derde Europese steunpakket van 86 miljard euro, waarvoor gisteren de weg is vrijgemaakt. Dijsselbloem ziet het niet zo somber in: "Ik wijs erop dat er in het Griekse parlement brede steun was voor het nieuwe programma en het hervormingspakket. Ik hoop dat de verkiezingen zullen leiden tot méér steun in het Griekse parlement."

Mandaat

De Grieken gaan waarschijnlijk op 20 september naar de stembus. Premier Tsipras kondigde vanavond in een persconferentie zijn aftreden aan. Hij wil zo de weg vrijmaken voor de vervroegde parlementsverkiezingen en hoopt een nieuw mandaat te krijgen. Door toe te geven aan strenge Europese voorwaarden in het nieuwe steunpakket, heeft hij zich de woede op de hals gehaald van een groot deel van zijn partijgenoten. Daardoor is hij sterk afhankelijk geworden van oppositiepartijen.

Tsipras weg, nieuwe verkiezingen op 20 september

Wankel kaartenhuis

Volgens correspondent Arjan Noorlander creëert Tsipras met het uitschrijven van verkiezingen weer nieuwe onzekerheid en dat kan grote gevolgen hebben. "Het vertrouwen was na maanden net weer een beetje hersteld. Al na de vorige verkiezingen dacht Europa een deal met de Grieken te hebben. Toen werd Tsipras gekozen en zei hij: ik heb met vorige kabinetten niks te maken. Nu komen er opnieuw verkiezingen en is het dus weer de vraag: gaat een volgend Grieks kabinet de afspraken met Europa nakomen?"

Daarnaast liggen de hervormingen in Griekenland nu stil tot de verkiezingen. Volgens Noorlander kunnen de Grieken zich dat helemaal niet permitteren. "Over een maand al worden de eerste maatregelen geëvalueerd die de Grieken hebben genomen om te bezuinigen. Het IMF heeft gezegd dat dat het moment zal zijn waarop het besluit of het ook bijdraagt aan de redding van Griekenland. Als het hele proces nu een maand stilstaat, heb je de kans dat het IMF niet mee wil doen. Dan gaat het allemaal veel langer duren en wordt de politieke deal, toch al een wankel kaartenhuis, steeds wankeler."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl