NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 12/1: ombudsman in Groningen en begin Silent Film Festival

Goedemorgen! Vandaag bezoekt de Nationale ombudsman het Groningse Appingedam om te praten met aardbevingsgedupeerden. En begint het toernooi met de beste schakers ter wereld.

Het is overwegend bewolkt en vooral in het noorden van het land valt soms wat regen of motregen. Er staat amper wind en het wordt 4 tot 5 graden.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De Nationale ombudsman praat in Appingedam onder andere met aardbevingsgedupeerden, over hoe het staat met de versterking van hun huizen.

• Vandaag begint voor de 80ste keer in Wijk aan Zee het toernooi met de beste schakers ter wereld.

• En start in Eindhoven het Nederlands Silent Film Festival, met klassieke stomme films die begeleid worden met live muziek. Tijdens het festival worden onder meer Faust (1926), Easy Street (1917), Steamboat Bill Jr (1928) en de Nederlandse film Het Geheim van Delft (1917) vertoond.

• De Kamervoorzitters zijn nog steeds op bezoek aan de Caribische eilanden. Vandaag zijn Ankie Broekers-Knol (Eerste Kamer) en Khadija Arib (Tweede Kamer) op Aruba. Ze worden daar ontvangen door gouverneur Alfonso Boekhoudt. Later op de dag ontmoeten zij onder meer Statenvoorzitter Juan Edberto Thijsen en de fractievoorzitters.

Wat heb je gemist?

Het RIVM waarschuwt vandaag voor smog, vooral in het zuiden van Nederland en in de Randstad. Er staat amper wind en de concentratie fijnstof is hoog: daardoor verspreidt het fijnstof zich nauwelijks en lopen de concentraties langzaam op. De matige of slechte luchtkwaliteit is vooral hinderlijk voor mensen met longaandoeningen als astma en COPD. Volgens het RIVM dalen de concentraties in het weekend.

Ander nieuws uit de nacht:

Merkel en Schulz zijn er na 20 uur onderhandelen nog niet uit: de Duitse christen-democraten en sociaal-democraten onderhandelen sinds gisterochtend non-stop met elkaar.

Studenten uit ontgroenings-uitzending: 'Rambam zit fout': twee studenten die voor een uitzending van Rambam over studentenverenigingen werden gevolgd, zeggen dat de programmamakers 'misstanden' bij hun corps verkeerd hebben geïnterpreteerd.

SGP komt met vrouwelijke lijsttrekker in Amsterdam: ze is het tweede vrouwelijke kopstuk van de partij, die zich lange niet door vrouwen wilde laten vertegenwoordigen.

Piloten weer de fout in op vliegveld San Francisco: een Mexicaans toestel had bijna een landing gemaakt op een baan waar een ander toestel klaar stond voor de start.

Kandidaat partij Sylvana Simons trekt zich terug na onduidelijkheid over cv: ze kwam in het nieuws omdat ze ten onrechte als psychiater was gepresenteerd.

En dan nog dit:

Zoek je nog een naam voor je aanstaande kind? Misschien zit er er wat inspiratie in de jaarlijkse namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank, die vannacht naar buiten is gekomen. Noah en Emma waren afgelopen jaar de meest populaire namen onder jongens en meisjes, gevolgd door Sem bij de jongens en Tess bij de meisjes.

Regionaal gezien zijn er grote verschillen: in Friesland zijn Jesse en Lieke het meest populair, in Zeeland Jan en Johanna en in Gelderland wordt juist het meest gekozen voor Levi en Tess. Opvallend is dat er veel Bijbelse namen in de lijst staan: naast Noah en Levi staan bijvoorbeeld ook de jongensnamen Bram (van Abraham) en Daan (naar Daniël) hoog, net als de meisjesnamen Sara en Eva.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl