NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 11/10: Jodiumtabletten uitgedeeld en meisjes voor een dag Kamerlid

Goedemorgen! Vandaag krijgen de eerste huishoudens jodiumpillen in de brievenbus. In totaal ontvangen 3 miljoen mensen de tabletten, die bescherming bieden in het geval van een kernramp. En meisjes staan in de schijnwerpers op Wereldmeisjesdag.

Het is overwegend bewolkt en lokaal regent of motregent het licht. In het zuiden komt mogelijk de zon er even bij. Het wordt vanmiddag 16 tot 18 graden, door de stevige zuidwestenwind voelt het frisser aan. Donderdag valt er lokaal nog wat regen. Vrijdag en zaterdag blijft het droog en is er meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur gaat omhoog naar 20 graden.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- De eerste jodiumtabletten worden vandaag bezorgd bij ruim 3 miljoen Nederlanders. De pillen moeten bescherming bieden bij een kernramp. Alleen als je jonger bent dan 18 jaar en op minder dan 100 kilometer afstand van een kerncentrale woont, krijg je ze.

- Meisjes staan in de schijnwerpers op het door de VN uitgeroepen Wereldmeisjesdag. Vijfhonderd meisjes in zestig landen krijgen voor één dag een belangrijke maatschappelijke of politieke positie, zoals burgemeester van Parijs en premier van Canada. In Nederland zijn twee meisjes voor een dag Tweede Kamerlid en wordt er één CEO van Accenture.

- Egyptische asielzoekers en statushouders die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn (LHBT), bieden vandaag een regenboogvlag aan bij de Egyptische ambassade in Den Haag. Hiermee demonstreren ze tegen de arrestatie van LHBT'ers bij een concert in Caïro op 22 september.

Wat heb je gemist?

- Het dodental door hevige natuurbranden in de Amerikaanse staat Californië is opgelopen tot zeker 17. Door de harde wind verspreidt het vuur zich snel. Tot dusver zijn duizenden gebouwen verwoest en tienduizenden mensen op de vlucht geslagen.

- In het Gelderse Epe heeft vannacht opnieuw brand gewoed. Het vuur ontstond in een leegstaande woning. Het is de vijfde keer in korte tijd dat in Epe brand uitbreekt. De politie houdt er rekening mee dat er sprake is van brandstichting.

- Actrices Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie zeggen dat ze seksueel geïntimideerd zijn door filmproducent Harvey Weinstein. Drie andere actrices beschuldigen de invloedrijke filmmaker, bekend van films als Pulp Fiction en Gangs of New York. van verkrachting.

- En, Oranje is nu echt uitgeschakeld voor het WK. En wat iedereen al dacht, Arjen Robben nam na afloop afscheid met een ereronde samen met zijn kinderen. Het publiek in de Arena scandeerde in de laatste minuten zijn naam.

Robben: de man van glas heeft het best lang volgehouden

En dan nog dit:

Nadat hordes Game of Thrones-fans afkwamen op Bregagh Road, die in de populaire dramaserie te zien was geweest als 'the Kingsroad', gaat Noord-Ierland een deel van de weg afsluiten. Door het toegenomen verkeer op de weg lopen de boomwortels gevaar, zeggen natuurbeschermers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl