Afghanen in Herat in de rij voor een stembureau
NOS Nieuws

Wekdienst 20/10: verkiezingen in Afghanistan en brexit-demonstratie

Goedemorgen! Vandaag is een belangrijke dag voor veel Afghanen: ze kunnen naar de stembus voor een nieuw parlement. Verder wordt er in Londen gepleit voor een tweede referendum over de brexit en wordt vanavond in Amsterdam bekendgemaakt wie de populairste dj ter wereld is.

De dag begint koud met lokaal mistbanken en vorst aan de grond. Verder schijnt de zon geregeld en warmt het vanmiddag op naar 14 tot 16 graden. Morgen vertoont het weer hetzelfde verloop. Na het weekend wordt het anders; de kans op regen is groter en het wordt 's middags koeler. Ook gaat het harder waaien.

Het weer van 20 oktober

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is een belangrijke dag voor Afghanistan: er zijn parlementsverkiezingen. Dat is voor het eerst sinds 2005. 2500 kandidaten dingen mee naar een plaats in het parlement.
  • Er is een demonstratie in Londen om te pleiten voor een tweede referendum over de brexit. Er worden duizenden mensen verwacht.
  • Vanavond wordt in de Amsterdam Arena bekendgemaakt wie de populairste dj ter wereld is. Al jaren behoren Nederlandse dj's zoals Martin Garrix en Armin van Buuren tot de absolute wereldtop.
Nobelprijswinnaar Tawakkul Karman bij een demonstratie voor het Saudische consulaat in Istanbul

Wat heb je gemist?

Na twee-en-halve week onduidelijk over het lot van de Saudische journalist Jamal Khashoggi heeft Saudi-Arabië bevestigd dat hij dood is. Volgens de Saudische openbaar aanklager zijn achttien landgenoten gearresteerd.

Volgens de aanklager wijzen de eerste onderzoeksresultaten uit dat de dood van Khashoggi het gevolg was van een gevecht dat uitbrak tussen hem en meerdere personen op het consulaat in Istanbul. Daar was de journalist op 2 oktober voor het laatst gezien.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Amerikaanse politiek is vaak keihard en de Democraten en Republikeinen maken elkaar geregeld uit voor rotte vis of erger. Maar dat het ook anders kan, bewijzen een Republikeinse en een Democratische kandidaat die strijden om een zetel in het parlement van de staat Vermont. Zij vonden een wel heel bijzondere manier om een verkiezingsdebat te beëindigen:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl