Na de aanslagen in Brussel liepen op de grote treinstations enige tijd zwaarbewapende politiemensen rond
NOS Nieuws

'Impact terreur is enorm, de doelwitten zijn veranderd'

Anderhalve week na de aanslag in Nice waarbij 84 mensen werden doodgereden, was het gisteren opnieuw raak in Frankrijk: twee terroristen sneden in naam van IS een priester de keel door. Buurland Duitsland is ook in de ban van aanslagen, nadat het afgelopen week vier keer raak was.

In Nederland zijn we tot nu toe gespaard gebleven van een terreuraanslag, maar nationaal terreurcoördinator Dick Schoof liet er onlangs geen misverstand over bestaan: de kans op een aanslag in Nederland is reëel. Het dreigingsniveau bleef dan ook substantieel, net als de afgelopen drie jaar. Wat doet dat met ons veiligheidsgevoel?

Angst aanjagen

De impact van de terreurdreiging op de samenleving is enorm, zegt terrorismedeskundige Jelle van Buuren. Dat komt volgens hem doordat ten opzichte van de jaren 70 en 80 de doelwitten zijn veranderd.

"Als je vroeger geen politicus, hoge industrieel, belangrijke militair of procureur-generaal was, hoefde je niet te vrezen dat je slachtoffer werd van terrorisme", zei Van Buuren maandagavond in Nieuwsuur. "Tegenwoordig kan het iedereen overkomen. Of je nou op een terrasje zit of naar een concert gaat, je kunt slachtoffer worden van terrorisme."

Volgens Van Buuren is dat dan ook een van de doelen van terroristen: de samenleving angst aanjagen. "Dat zien we vooral op dit moment gebeuren."

Het onveiligheidsgevoel was de afgelopen jaren juist iets gedaald, blijkt uit cijfers van het CBS. In 2012 voelde 36,6 procent zich weleens onveilig, vorig jaar was dat 35,6 procent.

Terreurbestrijder Schoof verzekerde na de aanslagen in Brussel dat de inlichtingen- en opsporingsdiensten alle nodige maatregelen nemen. Op luchthavens werd meer gepatrouilleerd, bij de Belgische grens stonden honderd extra bewakers en zwaarbewapende politiemensen waren zichtbaar aanwezig op de grote stations. "Zo kunnen we ervoor zorgen dat de Nederlanders kunnen blijven doen wat ze willen doen", zei Schoof.

Agenten bij de Arena

Hoe dat in de praktijk werkt, was begin deze maand goed te zien bij het dancefeest Sensation. Bij de Amsterdam Arena waren politiemensen met mitrailleurs neergezet. Dat had niet met de dreiging van een aanslag te maken, maar omdat er een niet nader genoemd "signaal" was binnengekomen.

Het feest ging evenwel gewoon door en het publiek reageerde gelaten, precies zoals Schoof hoopte. "Het zit wel in je achterhoofd. Ik kan er alleen niet voor thuisblijven. Een aanslag kan overal gebeuren", zei een bezoeker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl